Ren Hang és művészete | Nyers szépség

Üdv-üdv!

Mindig is szerettem a szépet, viszont a különleges, sőt, bizarr szépség még inkább vonzz. A fotográfia is közel áll hozzám, így történt, hogy ráakadtam Ren Hang fotográfusra, akinek a képei azonnal megfogtak. Gyönyörű, egyedi képek, amik egyszerre gyönyörködtetnek és elszörnyülködtetnek. Mondhatnánk, hogy Ren Hang képei csupán polgárpukkasztás céljából születtek, de én nem akarom ezt hinni. Sokkal több és mélyebb érzelmek állnak a különleges fotók hátterében, melyeken többnyire meztelen női és férfi alakokat szerepeltet. Nyers, mégis elképesztő. Az emberi alakok mellett gyakorta megjelennek élettelen tárgyak, állatok, alkotva ezzel egy elvetemült, szinte már-már impresszionista és expresszionista kompozíciót, ami nagyon erőteljesen hat az ember érzelmeire.

Ren Hang fotóiról azt nyilatkozta, hogy: a munkáim nem szándékosan politikai alkotások, szembenéznek a szexuális elnyomásokkal és a homoszexuális identitás általános megítélésével a kínai kultúrában. Ren karrierje során egy analóg kamerát használt, szívesebben fotózta a barátait, mint modelleket, munkáinak viszont nem tulajdonított jelentést, a hangulatra és egyfajta bizarr esztétikára törekedett. “Nem próbáltam meg üzenetet átadni, ezért nem adtam a képeimnek címet, nem írtam rájuk évszámot. Nem szeretem elmagyarázni a fotóimat vagy a munkáimat teljesen.” Az alábbi sorok szerintem remek példázatai annak, hogy Ren Hang mennyire titokzatos, elvont művész volt. Azzal, hogy sem címet sem magyarázatot nem adott a munkáinak, megadta a szemlélőnek a lehetőséget, hogy belelássa azt, ami az ő lelkivilágát és gondolkodásmódját tükrözi.

Ren Hang kortárs kínai fényképész volt, aki 29 évesen, 2017 telén vesztette életét. Halála előtt több elismerést is kapott merész, erotikus fényképeiért. Jellegzetesek azon munkái, melyeken emberi testek kavalkádját örökítette meg különböző pózokban összegabalyodva. Ezzel egy szürreális, absztrakt kompozíciót alkotott, ami egészen egyedülálló, pláne, ha a kínai társadalom konzervatív felfogását tekintjük. Mindig improvizált, előre megtervezett tervek nélkül dolgozott. “Nem gondolom, hogy a meztelenség kihívást jelent. A meztelenség közös, mindenkiben megvan.” – nyilatkozta, miután többször is letartóztatták az erotikus többlettel rendelkező fotók publikálása miatt. Képeit több neves múzeumban is kiállították, úgy, mint a Stieglitz19 múzeum Antwerpenben vagy a Stockholmi Fotográfiai Múzeum. Végül a több éves depressziója után lett öngyilkos, ellőtte viszont az alábbi szöveget tette közzé: “Minden évben ugyanaz a vágyam, korábban meghalni.”

A tragikus sorsú, de annál tartalmasabb életet megélt művész fotói a velőmig hatolnak. Nyers, vad, sokszor értelmezhetetlen, mégis valami különös érzés fog el, ahogy rájuk nézek. Bizarr és utánozhatatlan hangulatot árasztanak, miközben az ember agya egyre csak azon pörög, hogy mégis mit akart kifejezni a művész. Talán semmit. Talán csak szép volt ez így. Talán csak megtetszett neki a póz. Talán maga Ren Hang sem tudja. Talán a tudatalattija súgta. Talán csak egy örök talány akart maradni. Mindezek talán nem is lényegesek, de nem koptatom tovább a szót, beszéljenek helyettem a képek, amik szerintem sokkal többet elárulnak magáról a művészről is, mint a szavak.

ren1

20111 63

43632646_275882926379285_5172944592252698624_n

43537932_566469523785260_7549574954631561216_n

43440961_475386312965643_6450709096663351296_n

Nektek mi a véleményetek Ren Hang művészetéről? Megbotránkoztató vagy inkább merengésre késztető?

Én Fancsali voltam és vagyok is. Legyetek jók vagy rosszak, ahogy akarjátok. De művelődni el ne felejtsetek! Ha esetleg bővebben kifejtenéd véleményed, ITT találod a facebookos csoportot, ahol nyugodtan lehet vitatkozni, eszmét cserélni a kulturált határok között. 😀

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s