Fekete Judit: Az őrület határán | útikalauz a munkanélküliek világába

Üdv-üdv gyermekeim!

Igen, rettenet régen írtam bármit is, de nem azért, mert a torkomon akadt a szó, témám is volt, írni is akartam, de ugye az a fránya technika mindig az ember útjába áll. Átok és gyönyör egyszerre. Úgy alakult, hogy már bő két hete nincs laptopom, amin bizony a cikkecskéimet hevesen gépelem, de nem baj, mert van egy szerető húgom, aki megszánt a sajátjával, így végre-végre püfölhetem a klaviatúrát félőrült, mámoros fejjel. Most, hogy kimagyaráztam magam, beszéljünk egy kicsit a munka világáról. Nem vagyok aktívan dolgozó személy, mivel még jelenleg is tanulok, de idén nyáron a diákmunka keretein belül én is belekóstoltam a munka világába. Nem gazdagodtam túl jó tapasztalatokkal, mivel borzalmas és teljesen igazságtalan volt a főnököm. Félreértés ne essék, nem vagyok egy lusta típus, sőt, kifejezetten jó munkaerőnek tartom magam, viszont az igazságtalanságot nem tűröm, így felmondtam. Fekete Judit főhőse is hasonló helyzetbe került, csakhogy őneki ez nem választás volt, kirúgták. Hogyan boldogult a harmincas nő a munkanélküliek borzalmas és nehéz világában? Nos, néha egészen humorosan, néha elrettentően, néha pedig nagyon talpraesetten.

covers_456291
Kiadó: Könyvmolyképző: Szerző: Fekete Judit Kiadás éve: 2017 Oldalszám: 192 oldal

Fülszöveg:

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.

Munkanélküli lett.

Nincs mese, ideje új állás után nézni.

Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.

Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?

Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?

Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.

Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…

A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Jól begyakorolt módon mindjárt a borítóval kezdenék, ami sajnos nem nagyon nyerte el a tetszésemet. Én meg a hatalmas igényeim, mi? Oké, igazándiból minden rendben van a borítóval, technikailag nem tudok belekötni, egyszerűen nem ehhez vagyok szokva, mivel ritkán olvasok ennyire könnyed történetet. Többnyire a fantasy-horror-sci-fi háromszögében vadászok, így érthető, ha furcsa a szememnek ez a fajta borító. Csakhogy konkrétumokat is mondjak: a naplószerű megoldás kifejezetten tetszik, tekintve, hogy ez egy napló formájában megírt regény. Jópofa a vonalas háttér, ami gondolom egy füzetet akar szimbolizálni, valamint a kávécseppek is illenek rá. Most felsoroltam pár jó dolgot, erre nem tetszik a borító, hát mi vagyok én? Éljen a komplikált logikám, amit még én sem értek…

Megmondom őszintén, én féltem ettől a könyvtől, ezért is odáztam el ennyire az elolvasását. Ugyan rengeteg jót hallottam és olvastam róla, nem igazán mertem belevágni, mert ez a fajta könnyed stílus, ez a limonádés jelleg eléggé távol áll tőlem. Hát nagyobbat nem is tévedhettem volna, mivel én rohadtul élveztem ezt a könyvet. Szerintem rég nevettem ennyit egy regényen. A téma elég távol áll tőlem, mint már említettem, egyetlen munkahelyem volt még csak, ott sem dolgoztam túl sokáig. Ennek ellenére tökéletesen tudtam élvezni a történetet. Azt nem mondom, hogy azonosultam is Lilivel, de azért egy kis részvétet éreztem az irányába. És, ha már így megemlítettem Lilit, aki nem mellesleg a történet kellőképp humoros és kellőképp talpraesett főszereplőasszonysága, akkor bizony beszélek róla egy kicsit, mert az az én elméletem, hogy nincs jó könyv jó szereplők nélkül.

Lili teljesen szerethető egyén még akkor is, amikor letargiába kerül a kirúgása miatt. Szerintem tipikusan olyan nő, akire mindenki (mindenki alatt a hölygeket értem, de persze nem diszkvalifikálok senkit, férfiak is nevezhetnek a Lili-életpálya-követő klub tagjai közé) akar egy kicsit hasonlítani, hiszen nem csak eszes, kreatív is, amit bizony a történet folyamán többször meg is csillogtat. Én személy szerint ilyen példákat állítanék a fiatal lányok elé, hogy lássák, milyen is egy felnőtt nő. Érett, intelligens, talpraesett és van benne küzdőszellem. Lili olyan erényeket testesít meg a szememben, amik szinte elengedhetetlenek az önálló, teljes értékű élethez. És most beszéljünk a jellemábrázolásról kicsit. Fontos, hogy egy karakternek ne csak jó tulajdonságai legyenek, hiszen akkor sokkal kevésbé lesz hiteles mind a történet, mind maga a karakter. Igenis szükségesek a rossz tulajdonságok, ahogyan azt sem szabad elfelejteni, hogy senki nem érthet mindenhez, így kész őrület lenne olyan karaktert megalkotni, aki egyszerre orvos, profi sportoló, bankár és még a versírásban is jeleskedik. Oké, vannak ilyen emberek, ez még nem volt egy extrém példa, de igenis frusztráló, ha egy karakter mindenhez ért, engem legalábbis az őrületbe tud kergetni. Szerencsére Fekete Judit kisasszony jobb író annál, minthogy ilyen fatális hibát vétsen. Lili nem csak jó tulajdonságokkal rendelkezik, néha egyszerűen lehetetlenül viselkedik és irritáló a személyisége. Például, amikor magába fordul, amiért elvesztette a munkahelyét és a barátainak is csak erről tud beszélni. Kellemetlen és idegesítő, de egy teljes mértékben emberi és valós reakció, hiszen mindenki imád panaszkodni. Én is ezt tettem a cikkem elején, remélem, csak mértékkel. És bizony nem is ért mindenhez. Igen, tény, hogy nagyon sok mindenben ügyes és tehetséges, de például a matematika az gondot okoz neki. Szeretem az ilyen főszereplőket, mert sokat hozzá tudnak tenni egy karakter-orientált (létezik egyáltalán ilyen szó?) történethez, sokkal komplexebbé válik általuk az egész alkotás.

Nos, kerüljön a történet is egy kicsit boncasztalra. Az írónő nem igazán kertel, nem alkalmaz hosszadalmas bevezetést, bumm bele és már ki is rúgták Lilit a munkahelyéről. Egyáltalán nem bántam ezt az in medias res jellegű kezdést, sőt, sokkal jobb volt így, minta 100 oldalon keresztül fejtegette volna az írónő, hogy ki is Kálmán Lili. A hirtelen, de tökéletes kezdés után rögtön meg is érkezünk a történet mélypontjára, hiszen Lili azonnal padlóra kerül és belefeledkezik a TLC nevezetű szennycsatornába, ahol csodásabbnál csodásabb műsorokat adnak (ha valami borzalmasan agyrohasztóra vágyom, én is ezt nézem. A kedvencem a hisztis menyasszonyos sorozat. xD). Természetesen ekkor érkezik a hős barátnő, Shulcz, akit nem mellesleg imádtam. Egy hiperaktív, kissé őrült liba. Olyan nőszemély, amilyen barátja mindenkinek van, ha pedig nincs, akkor bizony te vagy az (a la valamelyik borzalmas idézetes oldal). Lili pedig belefog a keresésbe, hogy újra munkába állhasson. Ez természetesen egyáltalán nem olyan egyszerű, sőt, kifejezetten hosszadalmas feladat, ami rengeteg nehézséggel jár hősünk számára. Rengeteg jó ötlet volt ebben a regényben és mind remekül lett megvalósítva. A sztori könnyedén robog előre, mint a gyorsvonat, de közben hagy időt átélni Lili problémáit. Pörgős, könnyed olvasmány olyan szituációkról, amik akár a szomszédoddal, vagy éppen veled is megeshetnek. Talán ez tetszett a legjobban a könyvben. Csupa olyan dolgot jelenít meg, ami a valóságból lett kiragadva és mindez egy nagyon szórakoztató keretben lett tálalva.

A regény egyik alapköve kétségkívül a humor. Meg kell állapítanom, hogy Fekete Judit kisasszonynak felettébb jó humora van, mert bizony még hangosan is felnevettem. Többször. Szégyen szemre a családom is hallotta. Bizony, kaptam furcsálló pillantásokat. Így szeptember előtt tökéletes olvasmány volt, teljesen kikapcsoltam olvasás közben, mintha nem is létezne a világ. Egy laza este alatt ki is olvastam a valljuk be, nem túl terjedelmes regényt. Pont ez kellett nekem most iskolakezdés előtt, mivel már nagyon stresszeltem az egész hercehurca miatt, de ez kikapcsolt, elszórakoztatott. Pont jókor sikerült a kezembe vennem.

A könyv egyik legjobb pillanata számomra egyébként az volt, amikor kiderült, hogy a főszereplő leányzó bizony Jánossomorjai. Jánossomorja neve szerintem senkinek nem mond semmit, tőlem viszont itt van egy köpésre. Nem hittem volna, hogy valaha visszaköszön majd ez a név nekem könyvben.

Fekete Judit írásmódjáról is ejtsünk már pár szót, ha egyszer ilyen szépen olvastok és eljutottatok idáig. Azt hiszem, ez a nőszemély vagy tud valamit, vagy pedig boszorkányság van a dologban, mert én alapvetően nem szeretem a naplószerűen megírt könyveket, itt mégis imádtam, hogy ilyen formát kapott a regény. Talán azért, mert indokolt volt, talán csak tényleg mágikus tintával lettek a betűk nyomtatva a lapra, vagy egyszerűen mindegy a forma, Fekete Judit rettenet jól ír. Komolyan kezdtem elhinni, hogy egy publikálásra szánt, valós naplót olvasok, olyan hitelesen sikeredett a szövegezés. Valószínűleg elég hasonszőrű lehet az író és a főszereplő, ha ilyen jól bele tudta élni magát Fekete Judit Lili szerepébe. Ezt a regényt egyszerűen jó olvasni, az írónő életet vitt a sorokba, így nem csak üres fecsegésnek hat az egész. Igazi élmény volt.

Nem tudom, mit mondhatnék még. Vigyétek, olvassátok, osszátok. Én már most tukmákolom édesanyámra, mint valami nagymama a sütikét. Ti is tegyetek hasonlóképpen. Kikapcsolódásnak remek, sőt, ahogy a fülszöveg is írja, akár reményt is adhat, ha munkanélküli az ember. Szórakoztató olvasmány, ami levezeti a stresszt, csak ajánlani tudom.

Ti olvastátok már a regényt? Mi a véleményetek róla? Ha van kedvetek, csatlakozzatok a facebook csoportomhoz és írjátok meg bővebben a véleményeteket egy poszt formájában. A csoportot ITT találjátok. 🙂

Én Fancsali voltam és vagyok is. Legyetek jók vagy rosszak, ahogy akarjátok, de művelődni el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s