Miért pont a BTS? | Kérdések a K-pop világából

Üdv-üdv!

Azt az elején le szeretném szögezni, – még az ócsároló kommentek előtt – hogy nem, ez a cikk nem a BTS ellen szól. Nem állítom, hogy rossz banda lenne, mert annak ellenére, hogy én személy szerint nem rajongok értük annyira, jó zenét csinálnak, egy-két dalukat még én is szeretem. Tehát nem, nem tömegcikket akarok írni, nem gyűlölködni akarok, csupán egy kérdésre keresem a választ. A kérdésre, ami a címben is megjelent: miért pont a BTS lett olyan felkapott nyugaton? Tagadhatjuk, de egyértelműen látszik, hogy a héttagú fiúegyüttes mekkora sikereket ért el, mondhatni meghódították a nyugatot annak ellenére, hogy Dél-Koreában nem ők a legnépszerűbb fiúegyüttes (ott is előkelő helyen vannak a ranglistán, de nem az első helyen). Megmondom őszintén, hogy nekem néha már kicsit sok, hogy a hazai k-pop közösség sokszor körülöttük forog, én személy szerint úgy gondolom, hogy nagyobb rajongás övezi őket, mind amennyire jók, de ez tényleg csak személyes vélemény. Tehát, visszakanyarodva. Eléggé zavaró tud lenni, nekem legalábbis, hogy a legtöbb k-poper lány a BTS-ért rajong, isteníti őket szinte már mániákus módon képesek rajongani értük. Azt is soknak érzem, amikor a bts-es táskán bts-es kitűzők hirdetik, hogy ő mekkora egy A.R.M.Y. Szerintem

 

Sokan vannak

Relative sokan, hiszen azért a Seventeen 13 tagjához képest az a hét elenyésző, mégis több, mint egy átlagos (amerikai, vagy európai) együttesben. Ez így önmagában, hogy sokan vannak, nem nagyon ér semmit, viszont, ha figyelembe vesszük, hogy sokan vannak úgy, hogy nem hallgatnak egy adott zenekart, mert nem szimpatikus nekik az énekes, akkor mindjárt más a helyzet. Itt, ha valakinek egy tag nem szimpatikus, még mindig van hat, akit kedvelhet. Mivel kvázi meg van csinálva a rajongóiknak mutatott arcuk, könnyű velük azonosulni, könnyű megszeretni őket. Az, hogy sokan vannak egyfajta sokszínűséget is eredményez, mert míg egy átlagos zenekarban van egy raper, addig itt rögtön három, ez is feltételezem, sokaknak tetszhet, mivel egy kicsit eltér az európai és amerikai zenétől, habár ez a fajta sokszínűség a k-pop együttesek elég nagy százalékára igaz.

Mainstream zenét játszanak

Meghallgattam néhány korábbi zenéiket, azokra azt tudom mondani, hogy egész eredetiek, volt egy sajátos stílusuk. Aztán jött a DNA és társai, melyek tökéletesen egy kaptafára, egy sémára készültek, mert erre van igény, ezzel tudnak minél több emberhez eljutni. Tényleg nem akarom őket szapulni, de az utóbbi időben szerintem a korábbi dalaikhoz képest lényegesen visszaesett a színvonal. Természetesen még mindig ugyanúgy szórakoztatják a népet, csinálják a live adásokat és a többi, de a zenék, amik kijönnek nekem például egyáltalán nem tetszenek. Viszont látszólag én vagyok a kisebbség, hiszen mindenki más el van tőlük ájulva. A zene, amit jelenleg játszanak teljesen sematikus és tökéletesen megfelel a piaci igényeknek, ami ugyan a k-pop műfajra jellemző, mégis sajnálok, mert egy egész eredeti bandának indultak.

Kapcsolódó kép

Könnyű megjegyezni a nevüket

Lehet mondani, hogy mekkora hülyeség ez a pont, de gondoljunk csak bele: azt, hogy BTS jóval előbb megjegyezzük, ha mondjuk a buszon halljuk, mint mondjuk MBLAQ. Kimondani nem tudom, nemhogy elsőre megjegyezni és ettől még kacifántosabb bandák is vannak. Tehát, sokat is vannak emlegetve, a zenés tévécsatornákon is rendszeresen adják néhány számukat, az utcán is sok BTS feliratú pulcsiban rohangászó lányt látok, úgyhogy a könnyen megjegyezhető név itt nagy előny. Vegyünk egy példát. Hallasz egy BTS dalt a tévében, rá akarsz majd keresni, ezért megjegyzed az előadót. Nem fog gondot okozni, mert három betű. Az egyszerűség kedvéért a dalaik címe sem egy barokkos körmondat, többnyire egy-két, rettenet egyszerűen megjegyezhető angol szavacskák. Könnyen megragad az ember fejében, pláne, hogy a dalaik is fülbemászóak.

Rengeteg live, de tényleg!

Nem is csak rengeteg live adást tolnak a srácok, hanem a közösségi médián is elég jól mozognak. Nagyon sok helyről, sokféleképpen kapják róluk az emberek a híreket, nagyon sokat kommunikálnak a rajongóikkal, ami egyfelől szép dolgok, másfelől viszont képzelem, hogy milyen hulla fáradtak lehetnek. Az, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a rajongókkal, ilyen-olyan műsorokban szerepelnek csak még inkább szimpatikussá teszi őket. És, ha már valakinek ennyire szimpatikusak, akkor óhatatlanul elkezd róla fecsegni az ismerőseinek, akik meg sanszos, hogy utána fognak nézni, ha eddig nem ismerték őket. Beismerem, nagyon jó marketing fogás, még akkor is, ha nem szánt szándékkal csinálják, amit csinálnak. Ezekben a live adásokban egyébként gyakran hülyeségeket is csinálnak, amikből óhatatlanul is születnek memek, amik megint nagy tömegekhez tudnak eljutni, olyanokhoz is, akik eddig nem hallották a nevüket.

CsPQh6mVMAAx5i1

Fiatalok

Megvan az az előnyük, hogy a saját korosztályuknak énekelnek, azaz nem kell különösebben megjátszaniuk a bolondos fiatalt, mert azok. A banda imázsa sokkal, de sokkal hiteltelenebb lenne, ha negyven éves férfiak énekelnék ugyanezeket a dalokat ugyanilyen jól. Így viszont könnyű dolguk van afelől is, hogy tudják, mire bukik a nép, azaz a nép egy része, a fiatalok. És mivel ők is meg a célközönség is fiatalokból tevődik össze, lehet sármőrködni. Igen, szerintem ez is fontos tényezője annak, hogy ők ennyire népszerűek lettek, mivel ha valaki meglát teszem azt Suga-ról egy képet és megtetszik neki a srác külseje, lehet, hogy rá fog keresni a bandára. Tehát az, hogy fiatalok és szépek nagyban közrejátszhatott abban, hogy most egy elég nívós pozíciót foglalnak el a k-pop világában.

A BTS az egyik legfelkapottabb k-pop banda és nem véletlenül, azt még én is aláírom, hogy jól csinálják, amit csinálnak és rengeteg munkát fektetnek abba, hogy színvonalas legyen a munkájuk. Sajnálom, hogy én annyira nem tudom szeretni őket, mert szerintem már nem olyan jó a zenéjük, mint az elején, de azt hiszem, az embereknek igenis van okuk szeretni őket. A felkapottságukban egyedül azt sajnálom, hogy nagyon sokan úgy vélik, a BTS A k-pop, pedig erről szó sincs, ők egy igen kicsi szelete ennek a változatos műfajnak. Volt már olyan, hogy vitatkoztam valakivel, mert ő a k-popról úgy vélte, hogy lényegében a BTS és csak olyan zenekarok vannak, pedig mondjuk egy B.A.P.-pal nem is lehet összehasonlítani őket, mert más a stílusuk, más zenét játszanak. De erről majd bővebben szerintem írok egy későbbi cikkemben. Visszakanyarodva a BTS-hez: ügyesek, szépek, de szerintem a zenéjük már túlzottan felszínes és semmitmondó, bár azért néha meghallgatom egy-két dalukat.

Nektek mi a véleményetek az együttesről? Vannak olyan jók, mint amennyire fel vannak kapva? Esetleg rövid életű banda lesz és hamarost mennek majd a süllyesztőbe?

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de zenét mindenképp hallgassatok!

Reklámok

Miért pont a BTS? | Kérdések a K-pop világából” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Abszolút egyetértek veled, én is sokkal jobban szerettem a régi számaikat, amikor még éreztem bennük, hogy más zenét adnak ki, mint nyugaton, és pont ezért kedveltem őket 😦 Ha a mainstream popszámokra lennék/lettem volna kíváncsi, hallgatom tovább Ariana Grandet meg Taylor Swiftet…

  Kedvelik 1 személy

 2. Szia! Én őszintén teljesen egyetértek a véleményeddel, annak ellenére, hogy szeretem őket. Nem hiszem, hogy rövid életű lenne a banda, hisz a csini kis pofijuk nagyon könnyen hódítja meg a lányokat és ezáltal mindig lesz egy réteg, aki szerelmes lesz beléjük. Nekem is vannak barátaim, akik amióta ismerik a bandát, csak róluk hajlandóak beszélni és csak őket akarják hallgatni.😖 (sose értettem miért.) Én se szeretem amikor valaki a kpoppot velük azonosítja, mert vannak más meghatározó bandák is, a lányok és a fiúk közül is. (Bigbang, 2NE1,B.A.P…..) Kicsit hosszú lett ez a komment, bocsi, de örülök, hogy más is osztja a véleményemet!!

  Kedvelik 1 személy

  • Szerencsére nekem az ismeretségi körömben nincsenek olyanok, akik csak és kizárólag róluk beszélnek. Máskülönben szerintem már gutaütést kaptam volna. Pár mondatot lehet róluk szólni, de ha csak arról megy a téma, az valóban idegesítő tud lenni.

   Kedvelés

 3. 40 éves vagyok, 8 éve K-popper, vagyis láttam-hallottam már egyet s mást. Cassiopeiaként kezdtem, aztán VIP lettem, Inspirit és végül ARMY. Igen, a kemény fajtából. Két lányom van, 14 és 12,5 évesek. Ők csak azóta K-poperek, mióta ARMY lettem. Előtte kényszerből hallgatták az autóban a K-pop zenéimet, zömmel Bigbanget és Infinite-et, de nem szerették. Én személy szerint voltam Varsóban Infinite koncerten, és mondhatom, életre szóló élmény volt, sőt, annál sokkal több.
  Ezt azért írom le, hogy igen, van összehasonlítási alapom, és azt hiszem nem akárkiket, nem másodvonalbeli csapatokat szerettem (bár velük sincs semmi baj).
  Hogy miért BTS? Tulajdonképpen erre a kérdésre teljesen felesleges keresni a választ, hiszen objektív semmiképp nem tud maradni az ember, a felsorolt dolgok totál nem a lényegüket tükrözik, vagyis nem azt, amiért a BTS.
  Azt el tudom mondani, hogy Nekem miért.
  Egészen addig, amíg be nem ütött nálam egy csapásra a vég, ami a BTS-t illeti, természetesnek vettem, hogy nem lehet mindenkit szeretni egy csapatból. Kit ezért, kit azért. TVXQ aztán JYJ pl. Yunho-tól és a maknae-től kirázott a hideg, de mivel imádtam a zenéjüket, nem zavart. Aztán amikor JYJ lettek, az számomra maga volt a mennyország. Jaejoongról köztudott, hogy a szépsége és a hangja mindenkit egyaránt lenyűgözött. Junsu a személyiségével és a hangjával varázsolt. Chuni pedig igazából mindig kicsit kilógott a sorból, hiszen egyedi hangja van ugyan, de nem nagyon tudja használni. Aztán Bigbang. Természetesen ki másért rajongtam volna, mint Jiyongért? 🙂 Az egész bandát Jiyong tartotta és tartja össze. Mindenkit szerettem közülük, akivel távolságot tartottam, az Taeyang volt. Valamiért olyan aranyos, de megközelíthetetlen volt egyszerre. Seungri, a kelekóla maknae szintén megfoghatatlan volt számomra. Infinite. Woohyun volt a biasom, viszont a Sungjonggal, a maknae-val és Hoyával ott se tudtam mit kezdeni. Sungjong az agresszivitásával taszított és hát valljuk be, nem egy férfias jelenség, ami nekem nem számít ugyan, de mégsem tudtam azonosulni vele. Aztán jött a BTS. Egyszerűen védekezni sem tudtam, lehengerelt, és szerintem nagyon nagyon sokan vannak még így rajtam kívül. Szerelem első látásra Jungkook volt, és azóta is maradt, de ma már hajszállal vezet a többiek előtt, ugyanis az összes tagot imádom. Aztán hamar rájöttem, hogy miért van ez. Azért, mert iszonyúan működik köztük a kémia. Tényleg egy család, és ezt Bang PDNimnek köszönhetik, és a stábnak, aki velük van éjjel-nappal. Ők maguk is imádják egymást, és nem csak a kamerák előtt. Szóval ez az első olyan csapat, ahol mind a 7 tagot ugyanúgy szeretem, és mindegyik ugyanúgy érdekel.
  A zenét, szöveget zömmel maguk írják. Namjoon, Yoongi és Hoseok is sikeres producerek, Jungkook most áll be ebbe a sorba hamarosan, szóval a sikereiket maguknak köszönhetik, és igen, nekünk, ARMYknak.
  És mi még a titkuk? Hogy figyelnek Ránk. Minden nyilvános megjelenéskor, díjátadón, vagy bárhol az első szó, ami elhagyja Namjoon száját az az ARMY. Hogy érezhetné magát máshogy egy rajongó, mint megtisztelve, és szeretve, amikor mindig azt hallja, hogy mennyire tisztában vannak azzal, hogy nekünk is köszönhetik (és köszönik is) a sikereiket?
  Gondolom Amerika éppen úgy volt ezzel az egésszel, mint bármelyikünk, akit elgázolt a BTS gyorsvonat. Persze, hogy ők is fel akartak ülni rá. Meglovagolni a népszerűséget. Amerika a szórakoztatóipar fellegvára, de több millióra tehető azoknak a száma, akik már egyáltalán nem hallgatnak amerikai zenét, amit ők is megéreznek azért. Látják, hogy számolniuk kell a konkurenciával. Azon kívül el vannak ájulva a koreaiak fanservice-étől, és a fanok reakcióitól, amit ők talán eddig soha nem éltek át.
  Én személy szerint a régi és a jelenlegi zenéik között nem azt a különbséget látom, hogy most mainstream zenét akarnak gyártani. Egyszerűen épp úgy, mint bármelyikünk, ők is felnőttek idő közben. Változik a zenéjük, a zenei ízlésük, a mondanivalójuk, és változik körülöttük a világ. Aggódnék, ha nem változott volna a zenéjük a kezdetek óta, és ma is azt a zenét játszanák, amit anno. A BTS halad. Halad előre. Nem rekedtek meg egy szinten. Tudnék olyat, olyanokat mondani, akik folyamatosan magas színvonalat hoznak ugyan, de szinte változatlanok, mert biztonsági játékot játszanak. A BTS felvállalta azt is, hogy lesznek olyan vélemények, mint amit leírtál/leírtatok, de ők meg akarják mutatni önmagukat, a zenéjüket. A Világnak. És mindezt nem angolul teszik meg továbbra sem, hogy bekerüljenek a mainstreambe, hanem a saját nyelvükön. Fiatalok, művészek, és hatással van rájuk minden. Miért ne lenne?
  Egy dolog a végére: A vélemény soha nem lehet objektív. Az csak szubjektív lehet. Objektív okokat keresni pedig nem lehet egy ilyen kérdésben, hogy valakik miért népszerűek, hiszen mindig ott lesznek mögöttük az egyének, akik szeretik őket, akiknek történetük van, akik épp olyan emberek, mint Ti. Nem gondolom magamat kevesebbnek azért, mert hirdetem, hogy ARMY vagyok, mert tartozok egy közösséghez, és ha meglátjuk egymást, örülünk egymásnak. Ugyanúgy hirdettem azt is, hogy VIP vagyok, vagy Inspirit. Ez is egyéntől függ és nem fandomtól. Ja, és amúgy az egész családom ARMY. 🙂 Még a férjem is. (Persze ő mondhatni kényszerből az, mert mit tehetne mást három ARMY-val egy családban, de tényleg megszerette őket. 🙂 )

  Kedvelik 2 ember

  • Azt hiszem, kicsit félreértettél. A véleményen természetesen szubjektív, viszont a pontjaimat kicsit objektíven akartam megfogalmazni, annak elkerülése érdekében, hogy pocskondiázásba menjek át. A zenéjüket nem szeretem, de ki szerethet mindent? Tisztelem őket, de zenétől függetlenül, mint emberek, még szimpatikusak is számomra. Nem a változással van alapvetően problémám. A változás jó és szükségszerű. Pusztán az az irány nem tetszik, amerre elmentek, de ez legyen az én bajom. Akinek tetszik, tetszik, okkal tetszik, nem szólhatok bele, nen is akarok beleszólni. Pusztán véleményt formáltam, senkit nem állt szándékomban bántani. Annak örülök, hogy te és a családod is ARMY-k vagytok, jó olvasni ilyesfajta történeteket, még nem hallottam olyat, hogy több generáció is együtt hallgatna K-popot. 🙂

   Kedvelés

 4. Bár csupán nemrég kezdtem el koreai zenét hallgatni, ettől függetlenül elég sokfajta műfajt szoktam hallgatni. Kezdve a klasszikusoktól (Chopin ❤), át a filmzenéken (Hisaishi Joe) a punkig (Sex Pistols, the Subways). Kimondottan szeretem a punk zenét, azon belül is a rock vagy soft vonalat. Tehát amikor meghallottam a BTS fülbemászó dalait, akkor tudtam, hogy ők is bekerülnek a kedvenceim közé. És a fentebb kifejtett okok miatt nem is zavar, ha némely daluknak nincs “mélyebb” mondanivalója. Ha érdekel miért írtam idézőjelet, akkor tessék meghallgatni a the Grenma Reggelizz ne háborúzz c. számát. Egyszerű, érthető szavakkal megfogalmazni egy életérzést és összekeverni a zenével… (the Grenma Kérdőjel, Mindenki)
  Amit még megjegyeznék: Eddig nem különösebben szerettem a rappet és nem is foglalkoztam vele. (Esetleg a Kozmoszt említhetném) Aztan meghallgatom Yoongi AgustD számát, majd a First Love-ot, és komolyan padlót fogtam.
  Kifejezetten tetszik, hogy jóval másabb, mint a nyugati… Pop. Tehát rendkívül tisztelem őket, akik (sajnos és nem sajnos) a fiatalságukat adják a zenének és a táncnak. Érzéseket, érzelmeket és vágyakat fejeznek ki a testükkel és a hangjukkal. Tehetségesek, 200%ot adnak mindenbe, és a rajongóinat is fontosnal tartják. Példát mutatnak. Igen, mimdannyian egyediek, tehetségesek, kiartóak, jóképűek. (21. századi abszolút embereszmény) Lehet, hogy mindaz, amit mi látunk csak megjátszás, a bandát összekötő családias szeretet csak kényszer és kötelesség, a ragyogó mosoly hamis. Mégis hitelesebbnek és valódibbnak érzem őket, a tökéletességre fejlesztett fiúkat, mint egyes nyugati celebet, zenészt.
  Nem tartom helyesnek, amit tesznek. Hogy a tökéletest várják el a rajongók, a cég meg ők maguk is. De ők azt az utat választották, hogy a művészet ezen ágat fogják folytatni. Talán ma még nincs annyira megfogalmazva, de ez ( az idolság, bár én keresnék helyette egy kevésbé keresztény-pukkasztó nevet) egy újfajta művészet. Akár a balett, a dráma, színművészet vagy képzőművészet. (Mondjuk a BTS kisfilmjei, szimbólumviláguk… fantasztikus)

  Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, remélem azért sikerült elolvasni és nem is unalmas.

  Kedvelés

  • Még annyit hozzáfűznék, hogy eddig sosem fordult velem elő, hogy egy bandát mindenestül szeretek, de a BTS… Tényleg nagyon szeretem őket. S bár ott lehetnék és azt mondhatnám nekik, hogy : “Pihenj már egy fél órát! Ez így jó, ahogy van, elképesztő, gyönyörű!”
   A szó amit végig kerestem: Lelkiismeretes. 😊 Szóval remélem nem nyomja el őket Amerika , és tényleg folytatják úttörő munkájukat.

   Kedvelés

 5. Teljes mértékben egyetértek veled! Mostanság nagyon felvan úgymond “hájpolva” tudom miről beszélek 10eves tapasztalat 😀❤️ én is szeretek tőlük egy két dalt amit napi rendszeressegel hallgatok tőlük! Sőt…
  Az pedig egy totál nagy hülyeség ha valaki azt tartja hogy a Bts maga a kpop.. Wtf 🤔🤯 Ilyen nincs!!! A kpop ez egy műfaj amit a sok – sok banda képvisel.

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s