Meghatározó fantasy regények az életemben

Üdv-üdv!

A fantasy, mint irodalmi műfaj már elég régóta része az életemnek. Mindig is vonzódtam a nem e világi történetek felé, de kellett nekem pár olyan könyv, ami megadott egy biztos lökést, hogy igen, én ezt szeretem, én ezt akarom olvasni. Talán az első kapcsolatom a fantasyval az olyan kettő-három éves koromban lehetett. Akkoriban nem olvastam, hanem egy filmet láttam, méghozzá A gyűrűk urát. Már akkor is nagyon tetszett, az első emlékeim ehhez a filmhez fűződnek, ezért is tudom kilencvenkettőször megnézni egymás után a három részt. Tehát, már kisgyerekként is beleszerelmesedtem ebbe a műfajba, aztán ugye megtanultam olvasni és a filmek mellett a könyvek is beléptek az életembe.

Christopher Paolini: Eragon

Még olyan ötödikes, hatodikos koromban volt szerencsém olvasni az Eragont. Őszintén fogalmam sincs, hogy hogyan jutott el hozzám, mert akkoriban nem igazán olvastam, de legnagyobb örömömre elolvashattam. És imádtam minden sorát. Én ennek a könyvnek köszönhetem lényegében az olvasás iránti rajongásomat. Természetesen már kisgyerekként is szerettem a meséket, de ez volt az a könyv, ami igazán elindította olvasási karrieremet. No meg persze a fantasy műfajt is csak még inkább megkedveltem általa. Már többször is újraolvastam és lehet, hogy elfogult vagyok, de még mindig fantasztikus regénynek gondolom. Bizonyára vannak hibái (Arya karakterét például sose szerettem…), de szeretem és sok jó emlék fűz hozzá. Örülök, hogy anno ez került először a kezembe és nem mondjuk a Harry Potter, mert azt annyira nem szerettem. Lehet, hogy nem imádnám ennyire most az olvasást, ha az Eragont nem olvasom el. Szerintem fiataloknak, de még felnőtteknek is tökéletes, csak ajánlani tudom. Olyanoknak meg pláne, akik kicsit szeretnének ismerkedni a fantasy műfajjal, mivel nem egy dark fantasy, ami mondjuk elsőre sokkoló lehet valakinek, hanem egy nagyon idézőjelesen könnyed történet. Film is van belőle, de azt nem ajánlom senkinek. Valami rettenet lett…

Alumnus Illustrates Best-Selling Children's Series

Jeffrey Stone: Az Éj trilógiája

covers_124915 (1)

Édesapám jóvoltából tudtam elolvasni ezt a trilógiát, mivel anno ő megvette magának és ajánlotta nekem. Természetesen azonnal megszerettem a karaktereket, a világot, a történetet és magát az írót is. A humora zseniális az írónak, még annak ellenére is, hogy néha kimondottan komor hangulatúvá válik a regény. Ez a regény volt az, ami úgy istenigazából megszerettette velem a magyar fantasyt, no meg a “régi” fantasyt. Amíg nem olvastam Jeffrey Stone-tól, avagy Nemes Istvántól, addig különösebben nem izgatott a hazai irodalom, mondván, biztos gagyi, de erre tökéletes cáfolatot kaptam. Valamint ennek a regénynek köszönhetem azt is, hogy elkezdtem relatív régi, azaz 1980-90-es fantasy és sci-fi regényeket olvasni. Van egy nagyon sajátos és különleges hangulata ennek a korszaknak, amiért élek-halok és ezt enélkül a könyv nélkül nem valószínű, hogy valaha megismertem volna.

John Caldwell: Káosz-ciklus

Nemes István nem csak Az Éj trilógiájával kápráztatott el, hanem a Worluk világában játszódó Káosz sorozatával is. (Melynek következő részére mind a mai napig várok…) A regény szintén édesapám jóvoltából jutott el hozzám, aminek felettébb örülök. Hasonló érzelmek fűznek hozzá, mint Az Éj trilógiájához, valamint nagyjából ugyanazt a hatást is gyakoroltam rám mindkét mű, mivel a Káosznak köszönhetően megerősödött bennem az, hogy én imádom a 90-es évekbeli fantasykat. A regény egyébként szerintem még mai szemmel is fantasztikus, a szerző humoráért továbbra is elepedek, valamint egy fél-ork káosz papot választani főantihősnek… egyszerűen remek húzás, mivel egyszerre szórakoztató, izgalmas és komor. Remekül fűszerezi Nemes úr a Káosz sorozatát a humorral, valamint a dark fantasy több elemével is. Furcsa egyveleg, de mindenképpen ütős.

Skandar Graun sorozat, Kaosz ciklus konyvek

Moskát Anita: Horgonyhely

Moskát kisasszony regénye vezetett be engem a “filozofikus” fantasy világába, azaz megmutatta, hogy igenis lehet élvezetes egy fantasy úgy is, hogy komoly dolgokat feszeget. A Horgonyhelynek minden leírt sorát imádtam. És az sem mellékes, hogy valami eszméletlen szép a borító is. Azóta beszereztem az írónőnek egy másik regényét is, a Bábel fiait, amit kíváncsian várok. A Horgonyhelyről előjáróban annyit, hogy csak ajánlani tudom, de nem feltétlen mindenkinek. Aki például pusztán kikapcsolódásra vágyik és elgondolkozni annyira nem akar, azoknak nem ez a regény lesz a megfelelő választás, de olyanoknak, akiknek a szórakozás mellett egy kis eszmefuttatás is igényük, nyugodtan vegyék meg ezt a könyvet és vágjanak bele, mert garantálom, hogy imádni fogják.

4-jpg-29.exact679x452

Természetesen ezek mellett még millió olyan fantasy könyv volt, ami hatással volt rám, de azok, amiket most kiválogattam gyakorolták rám a legnagyobb hatást, mondhatni sorsfordítóak voltak az életemben. Bizonyára nektek is van pár olyan könyvetek, amik megváltoztatták az életeteket, írjátok meg!

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s