Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról | nemzetek népmeséi

Üdv-üdv földi, s égi lények!

A mesék minden gyerek életének szerves részét képezik. Anno nekem is rengeteg mesét olvastak, a tévében is szerettem nézni a Magyar népmeséket, aztán valahogy elfelejtődött ez nálam, de most nemrég volt szerencsém olvasni Boldizsár Ildikó mesegyűjteményét. Nem egyszerű “mesekönyvről” van szó, nincsenek benne színes rajzok, a rövid történetek egyáltalán nem bugyuták és gyermetegek. A szerző különböző népek népmeséit válogatta össze ebben a gyűjteményes kötetben egy nagyon különleges formában. 32 mese kap helyet a könyvben, ebből 16 a férfivé, 16 pedig a nővé válás rejtelmeit taglalja. Szerintem roppant kreatív ötlet és amellett, hogy tanító jellege van, még ismereteket is gyűjthet az olvasó,  mivel a mesék a legkülönfélébb helyekről származnak. Engem talán ez fogott meg a legjobban, hogy megismerhetem, más nemzetek miként gondolkoznak és vélekednek a felnőtté válásról. A mesegyűjtemény engem nagyon jól elszórakoztatott és kimondottan tanulságosnak találtam. Az éppen útjukat kereső fiataloknak, de még a gyerekeknek, sőt, az időseknek is bátran ajánlom. Bármilyen korosztály nyugodtan a kezébe veheti, nemhiába, a mese mindenkié.

mesek-a-felnotte-valasrol

Szerző: Boldizsár Ildikó Kiadó: Jelenkor Kiadás éve: 2017 Oldalszám: 406 oldal

Fülszöveg:

„Megtörténik, akár akarod, akár nem. Felnősz. Ha nem szeretnél felnőtt lenni, azért – ha pedig szeretnél, csak nem tudod, hogyan, akkor ezért olvasd el ezt a könyvet. Harminckét mese a felnőtté válás nehézségeiről és szépségeiről: tizenhat a fiúknak és tizenhat a lányoknak, hogy könnyebben önmagukra és egymásra találjanak.” Boldizsár Ildikó

Boldizsár Ildikó legújabb meseterápiás kötetében tizenhat és harminckét év közötti olvasóknak ad útmutatást a kamasz- és felnőttkor határának átlépéséhez. A mesék jelentésének kibontásában és az önterápiában a szerző rövid, gondolatébresztő elemzései segítenek.

 

 

Pár szót a borítóról mindenképp szeretnék ejteni, mert először rettentő csúnyának és túlgondoltnak találtam, aztán kézbe kaptam és, ahogy ránéztem a következő mondat hangzott el: hát ez nem is rossz! Élőben nem csak, hogy nem rossz, de kimondottan szép és igényes.  Kemény fedeles, úgyhogy tényleg gyűjteményes kötet fillingje van, pláne, hogy van benne egy szalag könyvjelző, ami nagyon feldobja az egész könyvet.

Történetről és karakterekről, sőt, még írói stílusról sem tudok beszélni, mert egy univerzális népmese gyűjteményről van szó. De még annak ellenére is nagyon olvasmányos volt a könyv, hogy nem lehetett egy szereplőt kiragadni, egy kerek történet sem volt, nem igazán voltak kibontva a karakterek, mint ahogy az egy népmesétől nem is elvárás. Szerintem nagy előnye a kötetnek, hogy a mesék rövidek benne. Nem kell egyhuzamban letolni, csak akkor, amikor kedvünk van olvasni, mert tényleg csupán pár oldalas egy-egy történet. A történetek rövidségéből adódóan nagyon gyorsan lehet olvasni, mivel, ha egy nap csupán két-három mesét olvas el az ember, még úgy is nagyon gyorsan végez.

A szerző szerintem nagyon jó és tanulságos meséket állított össze. Ugyan a könyv hátulján az szerepel, hogy 16-tól 32 éves korig, de igazából bárkinek merem ajánlani. Akár még úgy is, hogy a szülő minden este ebből olvas fel egy mesét a gyerekének. A történetek nagyon aranyosak, igazi mesék, megmosolyogtató elolvasni őket. Volt néhány, amelyiket ismertem, úgyhogy azon jó volt nosztalgiázni, de a mesék nagy része ismeretlen volt számomra, úgyhogy nagyon örültem, hogy több kultúrával ismerkedhettem meg.

Kedvenc történetet nem igazán tudnék kiragadni, mert mindegyik másért volt jó és érdekes. Összességében azt tudom mondani erről a könyvről, hogy aki érdeklődik a különböző kultúrák iránt, annak érdemes lehet elolvasni, meg persze a serdülő, önmagukat kereső fiataloknak is, mert ebben vannak olyan példák, amiket érdemes  lenne követni, gondolok itt olyanra, hogy udvariasság, bátorság és társaik.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni és el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s