Hazai animés/távol-keleti boltok és rendezvények

Üdv-üdv földi népek!

Animét először pici kölyökként láttam, csakhogy akkor még nem igazán voltam tisztában, hogy mi is az, úgyhogy rajzolva volt, ezért ráhúztam, hogy mese. Kis óvodásként anno a Pokémon volt a kedvencem, aztán ahogy idősödtem, úgy néztem egyre többet. A Naruto, az InuYasha és ezekhez hasonló, szinkronizált animék volt gyerekkorom kedvencei. Imádtam őket, habár édesanyám nagyon ellenezte, hogy nézzem ezeket, merthogy nem nekem való, mert milyen véresek. Hát… kicsi Fancsali csak azért is nézte. Aztán lecsengett a gyerekkorom, feledésbe merültek az animék, majd mikor olyan 6-7. osztályos lehettem, akkor elkezdtem nézni a Bleach-et. Őszintén nem tudom, hogy hogyan és miért bukkantam rá, de cseppet sem bánom. Miután végignéztem ,elkezdtem keresgélni hasonló animéket és így találtam rá életem első (végig)feliratos animjére, a Kuroshitsuji-ra. Innentől nekem nem volt megállás, beszippantott ez a szubkultúra és azóta nem csak az animék világa, hanem úgy amblock a távol-kelet érdekel. (A képekre kattintva elérhetitek az adott rendezvény vagy webshop weboldalát és bővebben is tudtok tájékozódni ^-^)

Mivel érdekel ez a kultúra, szívesen elmegyek elérhető közelségben (értsd: hazai) lévő rendezvényekre, szívesen veszek ehhez kapcsolódó holmikat, legyen az bármilyen hülyeség (így lehet az, hogy van egy felderítőegységes alpakám). Ebben egyetlen egy dolog gátol, nincs túl sok ilyen bolt Magyarországon, de egy-kettő azért mégiscsak akad, ezeket szeretném bemutatni nektek. (Plusz a cikk végén egy interjút is találtok a TeeTaku csapatával, amit innen is köszönök :3)

MondoCon

MondoCon_kerek_logoKezdjük a rendezvényekkel. A legnagyobb hazai animés-japános-geek rendezvény, amiről szerintem már szinte mindenki hallott, az a MondoCon. Eddig két alkalommal voltam, egyszer tavaszin, egyszer pedig őszin. Szerencsére mindkétszer jó időt fogtam ki, úgyhogy még az idő sem tudta elrontani a kedvemet. A MondoCon szerintem egy fantasztikus kezdeményezés, mert nem csak az animés szubkultúrát öleli magába, hanem szinte mindent, ami kelet. Tehát van k-pop, cosplay, de a geek kultúra elemei is fel-felbukkannak, sőt, még kiadók is szoktak kint lenni. Nagyon jó előadások és programok szoktak lenni, de a legnagyobb előnye szerintem mégis az, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel lehetünk együtt. Konklúzió: egyszer mindenképp érdemes elmenni, mert nagyon jó, és még a jegy is megfizethető. A MondoCon-hoz hasonló rendezvény Debrecenben is van, ez az OSzAKE, viszont ezen én még nem jártam, nem sokat tudok mondani róla, viszont aki azon a környéken lakik, az szerintem mindenképp nézze meg, biztos jó buli.

Sakura Ünnep

A japán cseresznyefák virágzásának nem csak Japánban, hanem itthon is van ünnepe. Ugyan nem regionális, de az érdeklődők az ELTE füvészkertjében különböző programokon vehetnek részt, miközben virágoznak ezek a gyönyörű fák. Pontosan nem tudom, hogy jövőre mikor lesz, 2017-ben április 15-16-i hétvégén volt. A programok szerintem nagyon érdekesek és a Távol-Kelet iránt érdeklődést mutató személyeknek kifejezetten izgalmasak. A japán kultúra rengeteg eleme helyet kap az ünnepen, van tradicionális japán zene, fegyverkiállítás, de még manga rajzolásra is adhatják az érdeklődők a fejüket, hála a Magyar Anime Társaságnak. A jegy sem drága, tekintve a programok színességét, mindössze 950 Ft.

Sakura ünnep az ELTE Füvészkertjében

Koreai Kulturális Központ

koreaikulturalisközpontHa távol-kelet, akkor szerintem Dél-Korea-t mindenképp meg kell említeni, hiszen a mai fiatalok meglehetősen kedvelik a k-popot, nem is ok nélkül. De természetesen nem ennyiből áll az ország, szerintem fantasztikus a képzőművészete és érdekesek a hagyományai is. És, hogy mindebbe betekintést nyerjünk, elég ellátogatnunk a Koreai Kulturális Központba. A fiataloknak van cover dance oktatás, de az idősebbek is megtalálhatják a maguknak valót, mert lehet nyelvet, kalligráfiát, harcművészetet és még vagy ezer mindent tanulni. Valamint ez a központ szokta szervezni a Koreai filmfesztivált, amin eddig sajnos még nem tudtam részt venni, de már nagyon vágyom oda, hiszen csupa jót hallani róla. Egyetlen hátránya ennek az egésznek, hogy Pesten van és hiába szeretnék mondjuk cover dance-t tanulni, ha nem tudok feljutni minden hétvégén, mivel se időmilliomos, se pénzel megtömött nem vagyok.

Most akkor rátérnék a cikk valóban animés mivoltára és bemutatnám a hazai webshopokat, ahonnét jobbnál jobb cuccokat szerezhettek be. Azt gyorsan itt még megjegyzem, hogy nem minden bolt fog helyet kapni a cikkben, mivel látatlanul nem szeretek írni semmiről, szóval csak olyanokat említek meg, ahonnan már van holmim.

TeeTaku

teetaku-logo_pici_150pxHa már így megemlítettem, akkor kezdenék is ezzel a póló webshoppal. Eddig még nem volt tőlük göncöm, de mindenképp meg akartam őket említeni a cikkben, úgyhogy voltak olyan rendesek, hogy küldtek nekem egyet. Megmondom kerek perec, én nem számítottam ilyen jó minőségre. Persze gondoltam, hogy nem lesz gagyi, de meglepődtem, hogy konkrétan jobb minőségű pólót kaptam, mint amilyet boltban vehetnék. Már egy hónapja rípulom és a mintának még semmi baja, a színek sem fakultak ki. Nagyon tartós, jó minőségű és kényelmes. A mintáik szerintem nagyon igényesek és nekem az külön tetszik, hogy hazai artistok munkáit árusítják lényegében támogatva ezzel egyrészt őket, másrészt meg teljesen egyedi pólót kap a vásárló, nem úgy, mintha Aliexpress-ről meg innen-onnan rendelne. A méretek is okésak náluk, én női méretben s és m méretű pólókat szoktam hordani, viszont a férfipólók szabását jobban kedvelem, úgyhogy azt kértem és abból bőségesen elég az s-es. Tehát: nagyon kényelmesek a ruhák, egyediek és 100 %-ban hazaiak.

Odango

Az Odango volt az első bolt, ahonnét animés cuccokat rendeltem és teljesen meg voltam elégedve vele. Elég széles náluk a választék, a plüsstől a kitűzőn át a cicafülekig van minden. Először kitűzőket és cicás harisnyát vettem, a kitűzők még mindig fent vannak a táskámon, csak egyet hagytam el a nagy buszozás közepette, de amúgy tartósak, mert hóban-fagyban, esőben-sárban velem vannak és még mindig bírják. A cicás harisnya kicsit vékony anyagból volt, ezért az viszonylag hamar kiszakadt, de azóta vettem egy újat, ami viszont sokkal tartósabbnak bizonyult, mivel egy vastagabb, sztreccsesebb anyagból készült. Aztán természetesen van innen egy alpakám is, név szerint Don Quihote, a felderítőegységes gyönyörűségem. Nagyon puhi, nagyon imádom és ha transzba esve alp-alp-alpozol vele, akkor röplabda meccsnél szerencsét hoz. Az árak egyébként szerintem itt is okésak, talán a Death Note van egy kicsit túlárazva, de egyébként minden más jó áron van és természetesen jó a minőségük is. Egyébként folyamatosan érdemes figyelgetni az oldalt, mert mindig van valami új, most például, hogy ránéztem, egyből meg is tetszett pár kitűző. (Sajnos így karácsony közeledtével én eléggé le vagyok nullázva, szóval meg nem tudom venni T_T)

weboldal üdvözlő banner 9Tamaishi Design

535123_998105970227720_4416335221354832834_nSajnos webáruházon keresztül már nem szerezhetők be a Tamaishi Design termékei, viszont a budapesti Cat Caféban, valamint a MondoConokon folyamatosan kaphatóak a holmik. Én az őszi conon vettem egy kitűzőt és egy pólót. A kitűző ilyen kis picike, uke feliratos cucc, rettentő aranyos, nagyon imádom. A pólónak imádom a mintáját, sőt, a csaj összes mintáját imádom egytől-egyig, valamint nagyon kényelmes is. A méretnél annyi megjegyzésem lenne, hogy én m-es méretűt vettem, de az olyan, hogy pont jó, nem igen tudok bele hízni, úgyhogy szerintem érdemes egyel nagyobbat venni, mint amekkora alapvetően a méretünk. Egyébként a póló anyaga nagyon jó, nagyon szeretem és a mosások alatt sem kopott eddig még meg a minta.

Interjú a TeeTaku csapatával:

1. Honnan jött a TeeTaku alapításának ötlete?

Igazából az alapítás ötlete több dologból adódott össze. Egy részről szerettünk volna többek lenne egy sima pólónyomató cégnél. Valami kreatív dologba szerettünk volna belevágni, hogy ne ugyanazokat a sablonos pólók legyenek náluk is elérhetőek, amiket manapság már bárhol megkap az ember. Mivel anime rajongók vagyunk, gyorsan jött az Isteni szikra, hogy ebben a témában kellen webshopot indítanunk. Ezzel együtt szerettük volna, hogy a hazai rajongók könnyebben tudjanak hozzájutni jó minőségű animés pólókhoz. És ezért dolgozunk még a mai napig is. 🙂

2. A nevetek honnan ered?

10 órás hajtépés, sok kukában landolt ötlet és a random szógenerátor által kínált lehetőségek után, a t-shirt és az otaku szó egyesítése mellett döntöttünk. 🙂

3. Mióta működtök “hivatalosan”?

2015 márciusában startolt hivatalosan a webshopunk.

4. Mennyire indult nehezen?

Igazából meglepően könnyen indult a dolog. Egyből látszott, hogy van itthon igény arra mit a TeeTaku képvisel. Illetve sokat segített, hogy a legelső pólódesign versenyünkön hatalmas, lelkes “tömeg” gyűlt össze, akik kretívabbnál kreatívabb munkákat adtak be. Örültünk, hogy ennyire meg tudunk mozgatni egy közösséget, ráadásul, úgy, hogy ezen a téren nem nagyon volt még tapasztalatunk. Nekik és a lelkesedésüknek köszönhetően, tudunk mindig újabb versenyeket indítani.

5. Terveztek a későbbiekben boltokat nyitni?

Nem igazán. Mi elsősorban webshop vagyunk, így bárki könnyedén elérhet minket az ország bármely részén, de aki nagyon szeretne velünk személyesen is találkozni, az Kecskeméten (vagy MondoConon) bármikor megteheti. 🙂 Amúgy megsúgjuk, hogy hamarosan elindul a külföldi TeeTaku, így egyre többek számára elérhetőek leszünk.

6. Sok tervező veszi fel veletek a kapcsolatot?

Szerencsére igen. Nagyon sok tehetséges rajzos/művész van Magyarországon, akik szeretnek ebben a témában alkotni, ezért igyekszünk minél több emberhez elérni és folyamatosan bővíteni az artist közösségünket. Örülünk minden egyes jelentkezőnek és igyekszünk minél többüknek lehetőséget biztosítani a megjelenésre. 🙂

7. A későbbiekben mást is szeretnétek árusítani a pólókon kívül?

Nem igazán tervezzük, abban szeretnénk egyre jobbak lennei, amit pillanatnyilag csinálunk, de ki tudja mit hoz még a jövő.

8. Van olyan anime, amihez feltétlen szeretnétek pólót?

Mindig vannak újabb és újabb animék a listánkon, amikről szívesen látnánk mintákat a kínálatunkban, ezt jelezni is szoktuk a művészeink felé. Illetve a vásárlókat is időnként megkérdezzük, hogy mit látnának szívesen, hiszen elsősorban nekik szeretnénk megfelelni.

9. Van kedvenc mintátok? Ha igen, melyik?

Szerintem mindannyiunknak vannak kedvencei, de ez leginkább attól függ, hogy milyen animéket nézünk. Én személy szerint nagyon szeretnem az FMA-s, illetve AoT-os mintáinkat, de van aki inkább a DragonBall-osokért van oda. 🙂

10. Tis magatok is hordtok TeeTakus pólókat?

Persze. 🙂

11. Láttatok már utcán olyan embert, aki a ti pólótokat viselte? Ha igen, milyen érzés volt? 

Utcán is volt már rá példa, de leginkább a MondoCon-on szoktuk viszont látni a pólóinkat. Mindig nagyon örülünk, ha találkozhatunk visszatérő vásárlókkal és pacsizhatunk velük egyet. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan pólókat és pulcsikat készítünk, amiket szívesen viselnek a rajongók. 🙂

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni és animét nézni el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s