Cat Café | a macskák szerelmeseinek

Üdv-üdv!

Na, ki szereti a macskákat? Én inkább kutyás vagyok, de a kis szőrgombócköpő rohadékokért is bolondulok (főleg azért a rettentő aranyos, rövid lábú fajtáért). Szóval, macskák szerelmesei, mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy egy csésze kávé mellett cicázhattok Budapesten? Meglepő, igaz? Pedig tényleg létezik macskás kávézó, és nem csak külföldön, hanem Magyarországon is. No, de, ne szaladjunk ennyire előre. Először kicsit bemutatnám nektek ezeket a macskás kávézókat, honnan indultak, s mi a céljuk, hiszen itthon annyira nem általánosak ezek a helyek, sőt, elég különlegesnek  és egy kicsit még furcsának is mondhatóak.

Az első macskás kávézó Tajpejben nyílt meg, 1998-ban, de igazán sikeres és népszerű Japánban lett, ahol jelenleg több, mint 150 ilyen létesítmény található. Japánban már régóta nagy népszerűségnek örvendenek a különböző tematikus kávézók. Van például kutyás, baglyos, de még olyan is, ahol egy kétéltű társaságában fogyaszthatjuk el a reggeli eszpresszónkat. Az első japán macskávézó 2004-ben nyílt meg, Oszakában és a Neko no Jikan nevet kapta, mely magyarul annyit tesz, a macskák ideje. A kávézó jelenleg 21 macskának ad otthont. Japánban szerintem azért válhatott ilyen népszerűvé egy ilyen kávézó, mert az ottaniak közül kevesen engedhetnek meg maguknak háziállatot. Egyrészt a panelekben nem igazán lehet állatot tartani (a japánok nagy többsége viszont itt él), másrészt nagyon drágák az állatok, pedig az ottaniak jóval többet keresnek, mint a magyarok.

catcaféjapan8

Macskás kávézók Japánban

A Neko no Jikan ötlete az 53 éves Yoko Yoshida fejéből pattant ki és jelenleg is ő vezeti a kávézót. A kávézó viszonylag központi helyen van, és eléggé népszerű, még a drágasága ellenére is. Egy óra a kávézóban nagyjából 2100 Ft-ba kerül, de ebben nincs benne az, amit az ember fogyaszt. Európában az első ilyen kávézó 2012-ben nyílt, nem is olyan messze tőlünk, Bécsben, majd az ezt követő éven Budapesten is megnyílt az első magyar macskás kávézó, a Cat Café, és jelenleg három ilyen kávézó van, kettő Budapesten, egy pedig Veszprémben. A macskávézók lényege nem az ital, a kávé, hanem, hogy a macskák társaságban pihenjünk. Egy fantasztikus ötlet, mert így az is álltokkal lehet, aki egyébként nem tehetné meg. Még a legstresszesebb ember is megnyugszik az ilyen aranyos szőrgombócok között. A macskás kávézók másik “célja”, hogy eloszlassák a cicákkal kapcsolatos sztereotípiákat. Hiszen sokan hiszik azt, hogy a macskák hálátlan dögök, akik nem hallgatnak a nevükre és cseppet sem barátságosak, pedig ez egyáltalán nincs így.  Talán az egyik legszebb dolog a macskás kávézókban, hogy a legtöbb helyen mentett cicák vannak. Így a cicák egy szerető és gondoskodó környezetbe kerülhetnek, ahonnan akár örökbe is lehet őket fogadni.

A macskás kávézók néhány különleges “belépési szabályt” is igényelnek és itt most nem a jelszóra, vagy a titkos kopogásra gondolok. Ezek a kávézók sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a higiéniára, mint a hagyományos kávézók, mivel fontos a cicák egészsége. A vendégeknek a legtöbb helyen adnak eldobható zoknikat és cipőket, amit a kávézóban hordaniuk kell, valamint a kézmosás is elengedhetetlen a cicák egészsége érdekében.

catcaféjapan

Interjú, a hazai macskás kávézók egyik képviselőjével:

  1. Honnan jött az ötlet, hogy a macskás kávézókat itthon is meg akarjátok honosítani?

Mindketten nagy állatbarátok vagyunk, a cicákat is nagyon szeretjük és nagyon tetszett ez az ötlet, ami Japánból indult és mi is szerettünk volna valami egyedit alkotni itthon, ahol ötvözni tudjuk az állatszeretetet a vendéglátással. Szerettünk volna létrehozni egy helyet a nagyváros forgatagában, ahol a cicák között lehetősége van az embereknek egy kicsit lenyugodni, egy kicsit kizökkenni a mindennapok forgatagából. Ráadásul egy ilyen hely nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerjék az emberek a cicákat, hogy azoknak is lehetősége legyen egy kicsit macskák között lenni, akik nem tarthatnak cicát vagy egyszerűen nem bírnak meglenni nélkülük J

  1. Sok akadályba ütköztetek a nyitáskor?

Alapvetően annyira új volt ez az egész az itthoni szabályok szempontjából, hogy egyrészről néhány hatóság nem tudott mit kezdeni ezzel a kérdéssel, másrészről elég szigorú szabályokat szabtak meg, de mindennek eleget tettünk és ha nem is volt egyszerű és gyors menet az engedélyeztetés, végül azért minden elvárásnak sikerült eleget tennünk.

  1. A közvetlen környezetetekben mit reagáltak az emberek?

Természetesen mindenkinek nagyon tetszett az ötlet és örültek a sikereknek.

  1. Mi volt az eddigi legviccesebb reakció, amit vendégtől kaptatok?

Erre nehéz válaszolni, hiszen a cicák önmagukban is nagyon vicces állatok és szinte minden nap előidéznek valamilyen vicces helyzetet. De mivel hozzánk nagyon sok „macskaőrült” jár (persze jó értelemben), így néha a vendégek is tudnak meglepetéseket okozni. Van aki csókolgatja a cicákat és van egy bácsi, aki rendszeresen jár hozzánk és az egyik cica nagyon szeret ráfeküdni a táskájára. Olyankor itt hagyja a táskát, mert nem akarja megzavarni a cicát az álmában és később visszajön érte.

  1. A cicák hogyan kerülnek hozzátok?

A main coon cicák tenyésztőktől költöztek a kávézóba, a házimacskák kivétel nélkül mind mentett cicák

  1. Van kedvenc cicátok?

Minden cicánk kedvenc cica, mi minden cicát egyformán szeretünk, persze ők választanak közülünk, úgyhogy őket kellene kérdezni, mert nekik viszont vannak kedvenceik a szolgáik közül J

  1. Gondoltatok már arra, hogy vidéki városokban is nyittok kávézót?

Gondoltunk, de egyelőre elvetettük az ötletet, mert még mi is folyamatosan fejlesztünk, szépülünk, épülünk és nagyon sok energiát, odafigyelést igényel egy ilyen hely, ha megfelelő módon szeretnéd üzemeltetni és nem szeretnénk, ha a minőség rovására menne egy másik hely beindítása.

  1. Vannak visszajáró törzsvendégeitek?

Természetesen vannak, külföldiek is ugyanúgy, mint ahogy magyarok.

  1. Melyik korosztály jár legtöbbet hozzátok?

Talán legjellemzőbb a huszonéves korosztály, ők nagyon szeretnek nálunk randizni is, baráti összejöveteleket tartani, de nem szeretnék általánosítani, mert tényleg minden korosztály megfordul nálunk, a családoktól kezdve a nyugdíjasokig. Nagyon örülünk neki, hogy ilyen népszerűek vagyunk és hogy ennyi cicaszerető embert üdvözölhetünk a vendégeink között.

A Cat Café honlapja: http://catcafebudapest.hu/

Ti jártatok már a Cat Caféban? Ha igen, hogy tetszett? Ha nem, terveztek elmenni? Tetszik nektek az ilyesfajta kávézó?

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s