Egyszerű, de finom receptek | nem csak a profiké a főzés

Üdv-üdv!

A főzés egy remek hobbi, én magam is imádok kísérletezni, alkotni, nagyon szeretek tálalni és díszíteni, aztán bezsebelni a bókokat, de szerintem sokan vannak úgy, hogy főznének valami fonom és extra kaját, de ráébrednek, hogy nincs olyan nagy rutinjuk, nem olyan ügyesek a konyhában és inkább elvetik az ötletet, hogy főzzenek. Az elején én is így álltam hozzá a dolgokhoz, aztán rájöttem, hogy rengeteg egyszerű és könnyen elkészíthető recept van, ami ráadásul tényleg fenséges. Nem csak a szakácsoké a világ, valahol mindenki elkezdi, ezekkel a receptekkel pedig remekül lehet gyakorolni és fejleszteni a tudásunkat, de persze ha már rutinosak vagyunk a konyhában, de éppenséggel idő szűkében vagyunk, vagy váratlan vendég érkezik, akkor is praktikusak lehetnek, hiszen se nem túl időigényesek, és különleges hozzávalókat sem igényelnek, de ez természetesen nem zárja ki, hogy felturbózzuk őket. Na, de nem is csépelném tovább a szót, nézzük azokat a recepteket, vagy mondjam úgy, hogy csapjunk a lecsóba?

Muffin – a süti, amit mindenki szeret

Felejtsük el a bögrés sütiket, mert hiába egyszerűek és gyorsak, általában borzalmasan sikerülnek, mert vagy kicsi bögrében csináljuk és kifut, van rossz lesz az arány, vagy csak szimplán rosszul áll a Hold, de a lényeg, hogy nekem eddig még bögrés süti nem sikerült egyszer sem, pedig általában pontosan a recept szerint sütök. Tehát felejtsük is ezt el, inkább kacsintgassunk a tényleges sütés felé. Tehát muffin. Egyrészt mindenki szereti, másrészt nem igazán lehet elrontani, hacsak nem a megfelelő receptet választod. Sajnos nekem elsőre sikerült kifogni egy borzalmas receptet, amibe rengeteg vaj kellett, borzalmas íze lett az egésznek. De azóta kicsit jobban ráérzek a dolgokra és van is egy kedvenc és jól bevált receptem, amit használok. Még mielőtt leírnám a receptet, azt zárójelesen megjegyzem, hogy sose csináljatok muffint rendes sütőforma nélkül, mert rettentő csúnyák lesznek, teljesen szétfolynak, valamint ha tehetitek, akkor vegyetek szilikon sütőformát, mert arra csak egyszer kell beruházni, míg muffinpapírt minden egyes alkalommal venni kell és mivel rettentő drága, jobban jöttök ki a szilikonos sütőformával. Én is talán egy hónapja vettem a sajátomat a Tescoban, talán egy ezresért, de nagyon meg vagyok vele elégedve, annyi hátulütője van, hogyha nem 12 darabot csináltok, akkor az első sütést ki kell szedni a formából.

Hozzávalók (12 db-hoz): 

  • 150 g liszt
  • 120 g vaj
  • 2 db tojás (M-es méretű)
  • 70 g kakaópor (de csak, ha csokis tésztát szeretnél)
  • 70 g cukor
  • 6 g sütőpor
  • + én egy kevés rumot is raktam bele, valamint étcsokit a belsejébe, ez lehet reszelt, vagy akár kocka is. Természetesen bármi mást is lehet bele tenni, a gyümölcstől elkezdve a pudingig mindent.

Elkészítés:

  1. A sütőt 180C°-ra előmelegítjük és előkészítjük az alapanyagokat.
  2. Egy tálba öntjük a lisztet és a sütőport, egy másikba pedig a cukrot, a vajat és a tojást habosra keverjük. (Először a cukrot a vajjal kicsit eldolgozzuk, majd utána beleütjük a tojásokat is.)
  3. A masszához öntsük hozzá a lisztet és csokis piskóta esetén a kakaóport is.
  4. A tepsit kibéleljük a szilikonformákkal, majd két evőkanálnyi tésztát rakunk mindegyikbe, majd kb. 20-25 percig sütjük. (Sütőfüggő!) Ha kockacsokit rakunk bele, akkor egy kanál tészta után belenyomkodjuk a csokit, majd rakunk a tetejére is egy kanál tésztát.

muffinrecept

Citromos-levendulás keksz – szép, elegáns és finom

Annyira nem gyors recept, mivel egy éjszakát állnia kell a kész kekszeknek, de ettől függetlenül teljesen egyszerű elkészíteni. Egyedül talán a levendula, ami bajosabb hozzávaló, nekem szerencsém volt, mivel van otthon egy bokor, de igazából egy elhanyagolható hozzávaló, ugyan nagyon karakteressé és különlegessé teszi a kekszeket, valamint a külsejét is feldobja, ha valaki nem rak a tetejére, mert nem szereti, vagy nem tud hozzájutni, az sem katasztrófa, mert a sima citromos keksz is hihetetlen finom. Legnagyobb előnye, hogy akár egy hétig is eláll és ropogós marad, feltéve ugye, hogy dobozokba rakjuk. Tökéletes kínáló sütemény, de akár ajándékba is adható. A neve alapján először én is egy bonyolult valamire asszociáltam, de a recept elolvasása után rájöttem, hogy nincs benne az ég adta világon semmi bonyolult.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 380 g búzaliszt
  • 250 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 12 g vaníliás cukor

A mázhoz:

  • 200 g procukor
  • Másfél citrom leve

Elkészítés:

  1. Kimérjük a lisztet és egy tálba öntjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgájákat. Ha nem állna össze, kicsi tejfölt rakhatunk bele. Miután jól összedolgoztuk 1 órára berakjuk a hűtőbe és állni hagyjuk.
  2. A tésztát kinyújtjuk (fontos, hogy lisztezzük be kicsit a kezünket, a munkalapot és a tésztát is, hogy ne ragadjon) és kiszaggatjuk, ezután sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket egymástól nagyjából két-három centi távolságra. 180C°-on, 8-10 perc alatt megsütjük. (Sütőfüggő!)
  3. A porcukrot elkeverjük a citromlével. Ha túl sűrű lenne, meleg vízzel hígíthatjuk.
  4. A mázzal megkenjük a kihűlt kekszek tetejét és kevés levendulával díszítjük. (Levendulából nem szabad rá sokat rakni, maximum 3-4 szemet, mert nagyon karakteres íze van, ami minden mást elnyomna.)

citromoslevenduláskekszrecept

Onigiri – a japán minimalizmus

Az egyik legegyszerűbb keleti ételek közé tartozik az onigiri, amihez még csak sok hozzávaló sem kell. Köretnek, de akár egy könnyed vacsinak is nagyon jó, túl sok időt sem vesz igénybe. Vannak olyan fajtái, melyek már igényelnek különlegesebb alapanyagokat, de én most nem azokat mutatnám be. Az onigiri szerintem tökéletes egy gyors kulturális kitekintőre úgy, hogy nem kell hozzá elmenni semmilyen puccos étterembe és persze lehet vele dicsekedni, hogy bizony csináltál már japán kaját és milyen jó lett. Amikor először csináltam, sajnos szétesett, mivel nem a megfelelő rizsből készítettem, de ha a jó alapanyagokat veszitek meg, akkor aztán tényleg minden flottul fog menni.

Hozzávalók: 

  • 1 zacskó rizs (a legjobb a sushi rizs)
  • 5 dkg surimi vagy lazac
  • nori lap
  • + lehet bele rizsecetet, savanyított gyömbért, tojást, vagy zöldségeket rakni

Elkészítés:

  1. A rizst hideg víz alatt tisztára mossuk, aztán egy szűrőbe öntjük és 10-15 percig száradni hagyjuk. Ha megszáradt, akkor egy vastagabb aljú edénybe öntsük.
  2. Másfél csésze vízzel öntsük fel, majd tegyük rá a tetejét és rakjuk a tűzhely legmagasabb fokozatára. Az edény tetejét nem szabad levenni, még akkor sem, ha emelgeti a gőz. Ebben az esetben vegyük le a tűzről és rakjuk félre egy kicsit. Húsz perc elteltével nézzük meg, hogy felszívódott-e az összes víz és, hogy puha-e a rizs. Ha nem, kis lángon főzzük még egy kicsit.
  3. A rizst osszuk négy egyenlő részre.
  4. A rizsbe belekeverjük a felcsíkozott surimit vagy lazacot, majd vizes, sós kézzel kis háromszögeket formálunk.
  5. A norilapból kis téglalapokat vágunk ki, majd ezeket az onigiri aljára tapasztjuk.
  6. Díszíthetjük chiamaggal, szezámmaggal, fekete szezámmaggal.

onigirirecept

Ti milyen egyszerű recepteket szerettek? Mit készítetek, ha váratlan vendék érkezik? E közül a három közül, kipróbáljátok valamelyiket?

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s