Animékről szabadon | a hype jelenségről és hatásairól

Hey Hey Hey humanoidok!

A hype jelenség gyakorlatilag semminek nem tesz jót. Se animének, se filmnek, se könyvnek, se semminek. Mert hiába lenne jó az adott alkotást, ha annyira túl van dicsérve, reklámozva a rajongói által, akkor túl nagyok lesznek az emberek elvárásai. És ezeket az elvárásokat szinte lehetetlen megugrani, és legyen bármilyen jó az alkotás, kivétel nélkül el fog hasalni. Én magam is jártam már így, nevezetesen a Tokyo Ghoul-lal. Rettentő módon agyon van reklámozva és dicsérve, pedig fele olyan jó sincs, mint ahogy mondják (szerintem). Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem tetszett, mert élvezettel néztem, de valahogy a várt hatás elmaradt. Nem mentem le tőle hídba, nem éreztem úgy, hogy ez igen, ezt érdemes volt megnézni. Számomra csak egy erősen középszerű anime volt, és erre az is rájátszott, hogy hatalmas elvárásokkal kezdtem neki. (Aztán most elkezdtem olvasni a mangáját, ami amúgy zseniális, szóval ha tetszik a történet, akkor inkább azt olvassátok.) Most, hogy bemutatta a személyes példámat, jöjjön az a rész, ahol kifejtem, mi is az a hype és miért rossz egy adott műnek.

Tehát a hype tulajdonképpen nem más, mint valaminek a túlzott dicsérete, imádása, reklámozása. Az esetek többségében tényleg olyan alkotásokat dicsérnek agyon, amelyek valóban jók, de annyira azért mégsem. Tehát a hype lényegében az animék “márkája”, ha úgy vesszük. Ültessük át. Van egy termék. Egy cipő. Van belőle Adidas 15.000 forintért, meg van belőle egy márkátlan 5000 forintért. Ugyan úgy néz ki, csak az egyiken ott van a márkajel. Melyiket fogja az emberek nagy többsége levenni a polcról? Egyértelműen a márkásat. Ugyanez a helyzet az animékkel is. A túlhypeolt animék könnyebben eljutnak az emberekhez, több fanart van róluk, többet beszélnek róla az emberek, tehát nagy valószínűséggel többen megnézik őket. DE! Most jön a de része. Nem soha olyan jók ezek az animék, mint azt ígérik a rajongók, az illető, aki megnézi, nagy valószínűséggel csalódni fog, nem azt kapja majd, amire várt. Tehát egy idő után az adott műnek sem fog jót tenni ez a jelenség, mert nem “rajongókat”, hanem “utálókat” fog szerezni, amiért nem éri el a kívánt szintet.

Képtalálat a következőre: „hype anime”

Sajnos a legtöbb túlhypeolt animénél nincsen alapja a túlzott rajongásnak, s erre szerintem megint a Tokyo Ghoul a legjobb példa, hiszen annyira nem jó, mint ahogyan azt a kismillió fan bizonygatja. Hümm… lehet, hogy én vagyok rosszul bekötve, és valójában rohadt jó, csak velem van a baj? Hümm….  Visszakanyarodva a témához, a hype tehát nem kimondottan jó egy animének, mert ugyan megnöveli a nézettséget, sokkal ismertebb lesz, de elég valószínű, hogy sokak elvárásait nem ugorja meg. Tehát, ha lesz neki folytatása, akkor az már lehet, hogy sokkal kevesebb bevételt eredményez, mint az előzmény, mert akinek már az sem jött be, az a folytatásra sem lesz kíváncsi. Legalábbis a legtöbb esetben. Viszont, ha az illető olyan mazochista, mint szerény személyem, akkor bizony még a legpocsékabb szériát is végignézi. Minimum kétszer. És minimum tízszer agyérgörcsöt kap.

A hype, mint jelenség nem csak azokra az animékre hat ki, melyek hypeolva vannak, hanem a kevésbé ismert és populáris művekre is. Na, de hogyan? Logikus, kevésbé lesznek ismertek, a stúdió hasonló jellegű animéket fognak gyártani, mint a hypeolt darabok, kevesebb lesz a minőségi tartalom, ami miatt az igényességre hajlamos néző szenved kárt. Mégsem gondolom úgy, hogy a hype feltétlenül rossz lenne és csak és kizárólag árnyoldala van, minden hypeolt anime szar és el kell égetni. Ennél jóval árnyaltabb ez a jelenség, úgyhogy most nézzük a pozitívumait.

A HYPE

Tehát a kérdés adott: a hype jelenségnek csak rossz oldala van? Feltétlenül rossz és semmi előnye nincs? Egyik kérdésre sem tudnál egyértelműen kijelenteni, hogy igen, ez így van, a hypeból semmi előnye nem származik senkinek. Mert ha alaposabban körbejárom a két kérdést, akkor bizony találok pozitívumokat is. Nézzünk megint egy konkrét példát. Ott van a Shingeki no Kyojin, ami igen, egy überhype anime, mégis zseniális. Persze, nem tetszhet mindenkinek, vannak is, akik nem kedvelik, de szerintem mérföldekkel jobb, mint mondjuk egy Tokyo Ghoul, pedig mind a kettő eléggé fel van kapva. Szóval, az SnK-nak kimondottan jót tett, hogy annyi ember szinte istenítette, ami ugyan szerintem már túlzás, de igazán közel volt ahhoz a bizonyos szinthez és ugyan nem tudta megugrani az elvárásokat, de azért majdnem. A hypeolt animére jó hatással van ez a jelenség, mert ugye sokan megnézik, nagyobb lesz a bevét.

De nézzük kicsit kiterjesztve a dolgokat és nem csak egy animére. Mégis mi a fene jó származhatna más animéknek abból, hogy sokan megnéznek egy másikat? Igazán egyszerű. Szerintem az animések (legalábbis hazai körökben mozogva) elég nagy százaléka valami agyonhypeolt valamit nézett meg elsőként, mert arról hallott. Az könnyebben jut el olyanokhoz is, akik nem különösebben érdeklődnek ez iránt a szubkultúra iránt, de kíváncsiságból megnézik, és lehet, hogy megszeretik. És ha már megszeretik ezt a világot, akkor előbb utóbb nem csak a populáris animéket fogják megnézni, hanem a kevésbé ismerteket is.

Vonjuk le a konklúziót: a hype lényegében (szerintem) egy semleges jelenség, melynek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Az utóbbi időben sok vitát olvastam egy bizonyos hypeolt anime kedvelő és utálói között és nem igazán értettem a sok mocskolódást és szitkozódást, no meg az adott anime szarozását. Tény, hogy van, akinek tetszik, van, akinek nem. Lehet nyugodtan vitatkozni, de kulturált keretek között, ész érvekkel. Ennyi lett volna ez a kis kitekintő, most kanyarodjunk is vissza az eredeti témához.

Sokszor láttam olyat, hogy valaki azért nem néz meg egy animét, mert hypeolva van, és ezért az adott mű biztosan szar is. A másik eset, hogy csak az ismeretlen animék a jók, mert amit sokan szeretnek, az tuti, hogy egy elcseszett fekália. Eeee… maradjunk annyiban, hogy az ilyen embereket tudnám szívlapáttal megcsapkodni. Ez egy rettentő buta felfogás. Attól még, hogy sokan szeretnek valamit, az nem lesz szar, épp ellenkezőleg, az adott dolog elég valószínű, hogy elég jónak számít. Nem minden esetben, de azt ne akarja nekem senki megmagyarázni, hogyha egy animét 10-ből 9 ember szeret, akkor az olyan rossz lenne? Kétlem. Véleményem szerint azok, akik ilyen butaságokat állítanak, pusztán nem szeretik a tömegtermékeket és mindenáron ki akarnak tűnni, hogy ők bizony ezt nem szeretik és tartsa távol tőlük magát mindenki, aki csak meg merte nézni. Egyszerűen ki nem állhatom ezt a sznob felfogást. Nem is taglalom tovább, ez már tényleg csak egy lezáró gondolat volt. Azt viszont még megkérdezem, ti mit gondoltok erről a jelenségről?

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s