Animékről szabadon | amit még meg kell nézned a nyáron

Yahhou minna-san!

Hosszú még a nyár, animézni is van idő, de oly nehéz eldönteni, hogy a One Piece-hez hasonló hosszúságú listáról mégis melyik animét válasszuk?! Az évezred kérdése. Választ sajnos még én, a Sötétség úrnője, a mindenek tudója (nem vagyok ám egoista! Még feltételezni is szörnyű rágalom) sem tudok adni, viszont ajánlhatok párat, amit szerintem mindenképp meg kell nézned a nyáron. Lehetsz “kezdő” animés, de akár veterán harcos is, ezeket (szerintem) látnod kell. Azt nem garantálhatom, hogy tetszeni fognak, de egy esélyt érdemes lehet nekik adni. Próbáltam vegyesen összeállítani a listát, hogy mindenkinek legyen szájízének megfelelő, de ha nem haragszotok meg, a hentait, a yaoit és a yurit kihagytam, mert… mert nem. Nem mocskolom be szent blogomat ilyen… áh, nézzen mindenki Boku no Pikot, hadd lássa a világ, hogyan áll bosszút a japán nemzet Hirosimáért és Nagaszakiért. (amúgy ne! Ha ezt a címet hallod, menekülj és vissza se nézz!)

Berserk (1997-es évad)

Nem feltétlen lányoknak (de persze akár nekik is) és nem feltétlen fiatalabbaknak ajánlom, ki is van rá rakva a 18-as karika, nem véletlenül. Nagyon sok benne a véres, gyenge idegzetűeknek nehezen befogadható jelenet, valamint a szexualitástól sem zárkózik el teljes egészében (értsd: női kebel nincs kicenzúrázva), semmiképp nem pornográf, nagyjából olyan, mint a Trónok harca. A zenéje nagyon ütős, illik a hangulathoz, nagyon el lett találva. A rajzolása is szép, pedig nem egy új animéről beszélünk, és a történet meg a karakterek! Te jó isten! A sztori nagyon összetett, érdekes, jól ki van dolgozva, a karakterek szintén. Nem egy “snassz” horrorral kevert fantasy, nem csak az öldöklésről szól, hanem van neki tényleges tartalma és mondanivalója is. Ékes példája annak, hogy az anime nem csak gyerekeknek való. A világegyetem függővége címet szerintem ez az alkotás nyerhetné, még szerencse, hogy csak nemrég jutottam el addig, hogy megnézzem. Ha anno látom, biztos kiakadok. Még így is felment bennem a pumpa, pedig tudtam, hogy van neki folytatása (aminek a grafikája nem a legjobb). Ha egy középkori(szerű) fantasyt keresel, ami pár horrorelemmel is meg van toldva, valamint érdekes témákat, lélektani dolgokat is feszeget, akkor ez lesz a te animéd. Számomra egy meghatározó alkotás lett, teljesen belebolondultam, úgyhogy NÉZD MEG TE IS ÉS TERJESZD AZ IGÉT!  (Első részért kattints a képre.)

Berserk-1997-Header

Code Geass: Hangyaku no Lelouch

Számomra ez egy über alles anime. Konkrétan végigbőgtem azt a pár évadot. Tele van érzelemmel, nagyon erős benne a pszichológiai szál, mégis baromi látványos és eseménydús. Nem mindenkinek szokott tetszeni ez a robotos/mechás téma, de szerintem még azoknak is érdemes belelesni, akiket taszít ez a világ. A történet nem csak a harcokra koncentrálódik, bár tény, hogy jelentős részét kiteszik az animének. A csaták nagyon izgalmasak, nagyon látványosak és történések szempontjából (a robotoktól eltekintve) reálisak is. Nekem különösen tetszett, hogy a haditerv, a csata háttere is fel lett dolgozva, nem csak az, hogy jönnek az ellenfelek, szétverik egymást aztán csókolom. A robotok és a lélektan mellett egy erőteljes fantasys vonal is megjelenik, ami nélkül nem is nagyon lenne történet. Lebutítva arról van szó, hogy a főszereplő, Lelouch, bárkinek megparancsolhat bármit. Az ötlet szerintem nagyon kreatív, még sehol nem találkoztam vele, rengeteg kérdést vet fel, amik a történet előrehaladtával meg is lesznek magyarázva. Lelouch kezdetben egy szerethető főhős, érthetőek az okai, sajnálja is az ember, aztán megkezdődik a háború. A háború egy elmének sem tesz jót, a bosszúszomjas elmének meg pláne nem. Lelouch egy nem feltétlen pozitív karakterfejlődésen megy át, ez pedig elengedhetetlen volt. Egy sokkoló érzelmi töltetű anime, amiben vegyül a mecha, a háborúskodás és a fantasy, akar és szól is valamiről. Az idősebb korosztálynak (érett felfogásúaknak) bátran ajánlom, nemtől függetlenül. (első részért kattints a képre, részletes kritikáért pedig ide: LINK)

1458882350-83561911f24764608894044c981af705

Another

Nyáron mi is lehetne jobb, ha nem egy horror? Az Another persze nem egy átlagos horror, nem különösebben félelmetes, inkább thriller-krimi szerű, de azért nem olyan vicces hajnali kettőkor nézni, főleg, ha megnyikordul a padló. Nagyon szeretem a horror műfajt, imádok félni, ezért kezdtem el ilyen típusú animéket is nézni. Az Another volt az első horror animém, és jó választásnak bizonyult, mert azonnal beleszerettem a műfajba. Ez tipikusan az az anime, ami kuriózumnak számít a műfajában, szinte kötelező darabnak mondható. Adott egy érdekes alapkoncepció, miszerint van egy osztály, ahová mindig visszatér egy halott szelleme, s emiatt mindenki meghal. A nebulók úgy próbálják elkerülni a korai halált, hogy egy diákot levegőnek néznek, és úgy tűnik, ez a taktika be is válik, egészen addig, amíg meg nem jelenik főhősünk, aki mit sem sejtve beszélgetésbe elegyedik a lánnyal és megkezdődik a gyilkolás. A tanulók megpróbálják kideríteni, hogy ki a halott, még azelőtt, hogy ők maguk is elhaláloznának. A szereplők versenyt futnak az idővel, minél később derítik ki a halott kilétét, annál többen halnak meg. Egy baromi érdekes ötlet, még jobb kivitelezéssel. A szereplők mind-mind egyéniségek és szerethetőek, épp ezért nem érdemes senkit kedvencnek kinyilvánítani, mert 90%, hogy meghal. Imádtam a kezdeti misztikusságot és tudatlanságot, mert ugye a néző sem tud semmit, aztán haladt a történet és egyre sokkolóbb képsorok tárultak a néző szeme elé, mint például a legendás esernyős jelenet… Azóta nem megyek esernyővel lépcső közelébe. Főként azoknak ajánlom, akik bele akarnak kóstolni a horror animék világába, egy “könnyed” bevezető, de kellőképp horror ahhoz, hogy a gyengébb idegzetűek kiokádják a belüket. (első részért kattints a képre)

jlpQZYz

Kobayashi-san Chi no Maid Dragon

Evezzünk át kicsit nyugisabb vizekre, mert ha már egyszer nyár van, akkor ne csak véres, pacalos animéket nézzünk. Az idei téli (?) anime szezonban jött ki a Kobayashi-san Chi no Maid Dragon, ami egy nagyon cuki, nagyon vicces, nagyon fanservice-os anime. Imádtam minden egyes képkockáját.Kicsit hajaz az ecchi-re, de pusztán annyiban, hogy lányok a főszereplők, nagy a keblük és egymásra esnek. Meg persze a főszereplő sárkányunk szerelmes Kobayashi kisasszonyba, de azt inkább ragaszkodásnak nevezném, semmi tettlegesség nincs. A sok fanservice inkább a hímeknek kedvez, de szerintem a hölgyek is nyugodt szívvel kezdjenek bele, mert egy iszonyú szórakoztató és aranyos animéről van szó. Semmi komolyság, semmi karakterhalál, csak a szín tiszta humor és rózsaszín köd. Engem anno nagyon jól kikapcsolt, nagyon jókat nevettem rajta. Nem egy hosszú anime, mindössze 12 részes, az egyes epizódok is pörgősek, nagyon szép a grafika, hihetetlen cuki a történet és tele van jó poénokkal. Ha valami egyszerűre és szórakoztatóra vágysz, akkor ezt nézd meg. (első részért kattints a képre, részletes kritikáért pedig ide: LINK)

1280x720-ytn

Cowboy Bebop

Még mindig könnyedebb vizeken evezünk, bár azt meg kell hagyni, hogy számomra az utolsó részek sokkolóak voltak, nem volt valami pozitív vége, annak ellenére sem, hogy az anime nagy része humoros. Nagyon szeretem a sci-fi műfajt és ha animékről van szó, akkor a Cowboy Bebop egy alapműnek számít, úgyhogy minden egybevágott és megnéztem, azaz megnéztük! Próbálok embereket bevonzani, megismertetni velük ezt a műfajt és édesapámat sikerült is rávennem, hogy megnézze velem. Az anime szinkronos, ami nekem elsőre kicsit fura volt, akaratlanul is kerestem a feliratot, de aztán visszaállt az agyam és azt kell, hogy mondjam, baromi jó ez a szinkron. Úgyhogy ne ilyen Naruto-féle, kegyetlen rossz szinkronra gondoljatok, nem, ez legalább olyan jól meg van csinálva, mint a moziba szánt filmek. Ha már úgy is a technikai részleteknél tartunk, akkor meg kell említeni a grafikát is, ami szerintem egyenesen gyönyörű. Tükrözi a 90-es évek stílusát, de még mai szemmel is igényesnek és szépnek mondható. Nagyon tetszett a karakterek sajátos dizájnja, annyira üvölt róluk az anime hangulat. A részek között nem sok összefüggés van, a 26 részből 24 lényegében egy expozíció, ami felvezeti az utolsó két rész drámaiságát. Minden egyes epizód egy különálló történetet mesél el, mégis ha az egészre nézünk, akkor egy teljes, jól kidolgozott történetet kapunk. Egy ütős sci-fi, western elemekkel, kiváló hangulattal és jó karakterekkel operál. A tudományos fantasztikum kedvelőinek abszolút ajánlom, viszont ha annyira nem érdekel ez a téma, akkor nem biztos, hogy ez neked való lesz, mert itt tényleg minden van. Űrröpködés, lövöldözés, nagyon hosszú kóma, és a többi tipikus sci-fis elem. (első részért kattints a képre)

cowboy-bebop-wallpaper-2

Free!

Tipikusan nyári és tipikusan csajos (de akár srácoknak is ajánlom, ha érdekli őket az úszás…). Történet szempontjából nem egy nagy eresztés, annak ellenére, hogy sportanime, maga a sport nem kap túl nagy szerepet, tehát aki tényleg úszást akar nézni, az ne ezt válassza. A grafika jó, minden szépen meg van rajzolva, de nem csoda, 21. századi anime. A karakterek nem túl mélyek, de azért ki vannak dolgozva és egész érdekesek is. A fő konfliktus kicsit nekem semmilyen volt, de tudtak belőle jó dolgokat kihozni. Alapvetően ennek az animének egyáltalán nem én vagyok a célközönsége, de még így is azt tudom mondani, hogy egész jó volt. A zene nekem személy szerint nagyon tetszett, az volt számomra az anime csúcsa. Könnyed szórakozás, egy kis tanulsággal és mondanivalóval, jókat lehet rajta mosolyogni, szóval lányok (srácok?) csapjatok bele, ha szeretitek a kidolgozott férfi testeket, akkor hajrá, ez nektek lett csinálva. 😀 (első részért kattints a képre, részletes kritikáért pedig ide: LINK)

free

Haikyuu!

Maradjunk ezen a sport vonalon, de térjünk át a szilárd talajon játszandó sportokra, ezen belül is a röplabdára. Bizonyára sokaknak ismerős a Haikyuu!, ami egy méltán híres röplabdás anime. Imádom a realisztikusságát, persze animéhez mérten, de nagyrészt hitelesen és pontosan adja vissza a sportot és annak szeretetét. A karakterek mind-mind nagyon szerethetőek, sőt, a csapatokat is egytől egyig ugyanúgy fogod imádni, ezért majd ha tétmeccs lesz, akkor hidd el, egyszerre leszel boldog és szomorú, amiért az adott csapat nyert. A történet egyszerű, adott egy kicsi, de annál több tehetséggel megáldott, hiperaktív srác, akinek szenvedélye a röplabda. Elkezd az új sulija röplabdaklubbjába járni. Kicsit rivalizálnak a csapattagok, de amikor helyére siklanak a dolgok, akkor egy nagyon erős csapat lesznek. Nekem kimondottan tetszik, hogy a legtöbb sportanimével ellentétben itt nem lesz azonnal a főszereplő csapatból egy mindenkitlegyőzünkmertmivagyunkalegjobbak csapat, szépen lassan erősödnek meg, nem győznek minden meccsükön, végigkísérhetjük a fejlődésük folyamatát, ahogy egyre jobbá válnak. Zseniális. Engem végig a képernyő elé szögezett. A karakterek imádnivalóak, mind egyéniségek, saját jellemmel, múlttal, jövővel és céllal rendelkeznek. Egy nagyon humoros, nagyon feszült és hihetetlen izgalmas anime a röplabdáról, annak szeretetéről, az összetartásról és a csapat fontosságáról. Telis tele van az anime szép gondolatokkal és üzenetekkel és mindez egy pörgős és izgalmas történetbe van rejtve, jó motiváció, még az ember életkedvét is visszahozza. (első részért kattints a képre)

699054

Parasyte

És akkor így lezárásképp ajánlanám még az egyik nagy kedvencemet, a Parasyte című animét. Ez tipikusan az az anime, aminél kisírod a szemedet, mert… mert nem mondom meg. Nem spoilerezünk. Ritkán találkozik az ember ennyire intelligens horrorra, úgyhogy ez nekem külön öröm. Érdekes kérdések boncolgat és rengeteg határt feszeget. A vér mellett jelen van a filozófia és a pszichológia. Egy nagyon összetett, nagyon komplikált és bonyolult anime, amit tényleg csak bizonyos IQ szint felett ért meg igazán az ember (lehet, hogy én sem értettem valóban…). A karakterei zseniálisak, a történet nemkülönben, valamint az az egyedi légkör, az a különleges atmoszféra, ami körüllengi az egész művet, az lehengerlő. A karakterek fejlődése, az út, amit bejárnak lehengerlően van elkészítve. Minden elismerésem a manga írójának és az anime készítőinek, mert egy igazán egyedi horrort készítettek, ami amellett, hogy elég brutális, rengeteg gondolkodnivalót ad az ember számára. Egyáltalán nem tipikus nyári anime, mert eléggé le tudja hangolni az embert, de ezt látni kell. (első részért kattints a képre)

301389-anime-Parasyte_-the_maxim-.png

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni (és animézni) el ne felejtsetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s