Réti László: Falak mögött | instant sokk

Hellow! Itt a könyvantropológus, aki sokkot kapott.

Réti László határozottan tud írni. Addig haláli nyugodtsággal olvastam a regényt, amíg külföldi helyszíneken játszódott a történet. Addig olyan távolinak tűnt. De amint megjelentek a magyarországi helyek és nevek egyszerűen megrémültem. Kegyetlen és valóságos a tőr, amit Réti megforgat a befogadóban. Nem tűnik olyan lehetetlen fikciónak a történet, sőt! Inkább baljós előfutára ez a jövőbeli történéseknek.

covers_415650

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadás éve: 2016 Oldalszám: 552 Író: Réti László

Fülszöveg:

Európát szíven találta a két évtizedes migrációs hullám.
A kontinens bezárkózott

Sötét korszak köszöntött ránk. A kontinens déli- és keleti határát hat méter magas építmény, a Fal szegélyezi. Kétszáz méterenként őrtornyok állnak géppuskákkal, mesterlövészekkel.
Tűzparancs van érvényben.
Ezrek halnak meg, mert megkísérlik átmászni vagy áttörni a falat.

A kontinenshez tartozó szigetvilágot fel kellett adni. Szicília, Kréta, Ciprus, Málta – mind elvesztek. Földjükön anarchia tombol, nincs jog, nincs rend, csak forrongó, reményvesztett embertömeg.

Radnai Margit az Európai Bevándorlási Hivatal tapasztalt ügynöke ebben a világban próbálja megvédeni azt, ami számára igazán fontos. A saját elveiért áll ki, akárcsak a többiek: a budapesti egyetem fiatal, radikális elveket való tanára, a New York-i könnyelmű oknyomozó újságírónő, és a világszerte körözött, hidegvérű muszlim terrorista.
Négyük élete egyre gyorsuló pályán tart egymás és talán a katasztrófa felé.

Min múlik, hol arat a halál?

Réti László izgalmas akcióregénye a nem is oly távoli, sötét jövőbe visz minket.
A szerző volt rendőrnyomozó, minden szava hiteles, amikor arról ír, ami vérre megy.
A Célpont Párizsban című thrillerében egyszer már megjósolta a szörnyű jövőt.
Vajon most is igaza lesz?

Borzasztó nehéz írni a könyvről, mivel még mindig a hatása alatt vagyok. Biztosra veszem, hogy aki olvassa, abban maradandó élményt fog hagyni. Az olvasás befejeztével is velem maradt a mű, napokig letargikus állapotban voltam, olyan súlyként nehezedett rám a rideg valóság.

A regény középpontjában a menekültválság és annak következményei állnak. Európa felhúzza a falat, hogy védekezzen. Aki megközelíti meghal. Az eszme, amit Európa addig hirdetett, megsemmisült. Nincs többé tolerancia, az országok immáron nem látják szívesen az idegeneket. És mindeközben az arab kultúra észrevétlenül szivárog be a falak mögé. Igazán elmés az alap kompozíció és a megvalósítás is fantasztikus. Hogy mi lesz a menekültválság következménye véleményem szerint a legtöbb intelligens és tájékozott ember tudja, vagy legalább sejti, hogy semmi jót nem ígér. És ez az alternatív jövő egy félelmetesen realisztikus képet ad a következményekről. Az olvasás közben remegett a kezem és izzadtam. Határozottan ki lehet jelenteni, hogy féltem. Horror sem gyakorolt még ilyen hatást rám, mint ez a regény.

Nem tudom miként, de Rétinek sikerült olyan objektíven megfogalmaznia a dolgokat, mintha ez echte fikció lenne és semmi realitást nem tartalmazna. Elképedve olvastam, hogy milyen hidegvérrel képes írni ezekről a dolgokról, miközben én a sokk határait súroltam. Minden kétséget kizáróan mesteri a stílus. Bevonzza az olvasót és addig nem ereszti, míg a közel 600 oldalas mű minden lapját magáévá nem tette, amíg nem érzi a súlyt, ami akarva-akaratlan, de az olvasó mellkasát nyomja. Hiába volt kicsit “hivatalos” az írásmód, nem éreztem, azt, hogy egy katonai jelentést olvasok. Ehhez a történethez ez a stílus kellett, igazán jól el lett találva. Kicsit morózus, kicsit depresszív és egy kicsit távolságtartó, de pont ettől olyan kiváló.

Szinte az összes karaktert kedveltem, vagy ha kedvelni nem is, azért valamilyen érzelmet tápláltam felé. Nem voltak közömbös szereplők, vagy nagyon utáltam valakit, vagy nagyon szerettem. Ez a két véglet volt lehetséges, átmenet nincs. A legnagyobb kedvenc Radnai Margit volt számomra. Egy erős női karakter, aki védi a szeretteit és az otthonát. Borzasztó szimpatikus egyéniség. De ki kell hangsúlyozni, hogy koránt sem hibátlan. Vannak botlásai, és mint minden ember ő is esendő. Van, hogy rosszul gondol dolgokat, egyszer-egyszer hibázik, de ez tette olyan komplexé a szereplőt. A magánéletében is vannak gondok, de ezt félre kell tenni, mert az ország, Európa sorsa függ tőle.

Mellette a másik kedvencem Malki Zakariás, az arab egyetemi tanár, akinek fia halálos beteg és az egyetlen segítséget terrorista apjától kaphatja, de egy fal választja el őket. A sztori ott kezd igazán izgalmassá válni, mikor Radnai Margit felkeresi Dr. Malkit, hogy keresse fel apját, hogy megölhessék. Mert a terrorista nem tétlenkedik, Magyarországon akar robbantani. Dr. Malki fia megmentésének reményében elvállalja a megbízatást. Egy kényszerből lett James Bond. Mindeközben egy újságírónő, Sheila arab menekültnek álcázva magát akar Európába bejutni, hogy majd hazatérve egy remeg cikket írhasson erről. Nem is gondolja, hogy élete merőben meg fog változni eme döntés hatására.

Kedvelem az olyan történeteket, amik kezdetben több szálon futnak, majd a végkifejlett egy hatalmas csomóba fut össze. Igaz, hogy mesterien van megírva a mű, de azért kisebb-nagyobb hibákat fel véltem fedezni. A legszembetűnőbb talán, hogy a fülszövegben Radnai hadnagy még a Zsuzsa névre hallgat, de az egész regényben Margitként szerepel. Először nem is értettem, hogy akkor most mi van, de aztán sikerült rájönnöm, hogy bizony valamit hibáztak a kiadónál. Mivel váltott szemszögű írásról van szó elmaradhatatlanok az olyan bakik, amikor mondjuk Margit szemszögét olvassuk, de egyszer csak bekacsint egy teljesen oda nem illő szövegrész. Ezek úgy ki tudtak zökkenteni és visszacsippentettek az olvasásélményből is, de azért még így is élek-halok a könyvért.

A könyv ül, aztán hatalmasat üt az arcunkra. Nagyon bántam volna, ha nem olvasom el. Ha hatalmamban állna, akkor minden magyar, sőt, minden európai emberrel elolvastatnám a regényt. Csakhogy mindenki tisztában legyen vele, hová is tartunk jelenleg. Nagyon komoly és sötét a hangulat, amit el kell kapni, de ha ez sikerül valakinek, akkor garantálom, hogy az egyik kedvenc műve lesz.

Megrázó és szívbemarkoló. A sztori végig pörög, végig fenntartja az olvasó érdeklődését, egy pillanatra sem lankadhat az ember figyelme, mert akkor lényeges momentumok felett mehet el. A regényt nem érdemes fáradtan olvasni. Itt kőkeményen dolgoztatni kell az agyunkat, hogy felfogjuk a történéseket.

Nagyon remélem, hogy minél több emberhez eljut ez a könyv, mert ezt egyszerűen olvasni kell! Letehetetlen, izgalmas és baromi okos, okfejtős, apokaliptikus jövőkép, ahol nem szívesen élnék. Akár lány vagy, akár fiú, ezt olvasnod kell, mert garantálom, hogy egy maradandó élménnyel fogsz gazdagodni. Ez volt az első könyvem az írótól, de bizton állíthatom, hogy nem az utolsó.

Ha érdekel egy komoly hangvételű, fájdalmasan realisztikus, intelligens és akciódús könyv, akkor ezt vedd a kezedbe. Amellett, hogy egy jó élménnyel fogsz gazdagodni, még egy okosan kidolgozott elméletet is megismerhetsz a világ jövőjéről. Nincsenek vámpírok, vérfarkasok, semmilyen természetfeletti lény, vagy helyszín, csak a pokoli valóság.

A recenziós példányért köszönet a Könvmolyképző kiadónak!

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s