Tabu: Incest, avagy vérfertőzés a könyvekben.

A könyvek sokszor olyan témákhoz nyúlnak, amikről az emberek nem szívesen beszélnek, nem akarnak hallani róla. De ezeket a dolgokat valakinek muszáj kimondania. Ezek az úgynevezett tabu regények. Magyar írók is (például: Rácz-Stefán Tibor) feldolgozták ezeket a témákat, de sok külföldi író is megpróbálkozott a tabuval. Jelenleg futó projektünk a Forbidden című regényről szól, mely egy elég szokatlan, egyesek számára talán még undorítónak is nevezhető témát feszeget. Ez pedig a vérfertőzés.

A vérfertőzés a nemi erkölcs elleni bűncselekmények csoportjába tartozó bűncselekmény, a jogi tárgya a nemi kapcsolatoknak a társadalomban kialakult rendje, rokoni kapcsolatok tisztasága.
/Wikipédia/

Erről a témáról nem sokat hallani a médiában, könyvekben pedig még kevesebben merik feldolgozni. A kérdés itt is miért. Az emberek ennyire undorodnának ettől? Ennyire megvetnék? És vajon egy olyan mű, amely ezzel foglalkozik, milyen első benyomást kelthet az olvasókban?

Az emberek nagy többsége – még ha nem is mondja ki – prűd. Ezért egy olyan könyvet, aminek fő konfliktusát két testvér szerelme adja, elég megosztóan fog fogadni az olvasói közösség. Ezért nagy valószínűséggel sokan le is fogják húzni ezt a regényt és belekezdeni is bizonytalanul fognak. Lehet a mű bármilyen jó, lesz egy réteg, amely ugyan el fogja olvasni, de nagyon rossz szájízzel teszi majd le. “Csak” a vérfertőzés miatt.

A szerelem nem válogat. Akik beleszeretnek a testvérükbe, vagy bármilyen rokonukba, azok nem szándékosan csinálták. A vonzalom egy másik ember iránt nem akarom-nemakarom alapon működik. Tételezzük fel, hogy beleszeretsz egy emberbe. Évekig együtt vagytok, de akkor kiderül, hogy az unokatestvéred. Lehetséges, hogy undorodni fogsz, de kiszeretni az adott személyből elég nehéz, szinte lehetetlen lesz. Tehát a helyből elítélés helyett kicsit mérlegelni kell a dolgokat. Mert véleményem szerint nincs olyan ember, aki arra vágyik, hogy rokonba szeressen bele. Ez csupán a sors egy nagyon rosszmájú vicce.

A vérfertőzéses szexuális kapcsolatnak – ha gyermek fogan – súlyos következményei lehetnek. Az ilyen hálásból születendő gyerekek a legtöbb esetben halva születnek vagy valamilyen, egy életen át tartó fogyatékkal. Természetesen itt is akadnak kivételek, de nem olyan sok.
A szó szoros értelmében vett vérfertőzés testvérrel vagy egyenes ági rokonnal történő szexuális együttlét. Jelenleg Magyarországon engedélyezik az unokatestvérek, másod-unokatestvérek, egyéb távolabbi rokonok között történő házasságkötést.

Az évek során több olyan regény is íródott, amelyben felmerül az incest gondolata. Populáris YA könyvek is, mint például a Végzet ereklyéi sorozat, vagy akár a Trónok harca is feldobja a labdát. Ez azt bizonyítja, hogy sokan érdeklődnek a téma iránt és próbálkoznak a megírásával. Az elmúlt évek alatt megszaporodott a tabu témás regények száma. Ennek oka nagy valószínűséggel az emberek befogadóbbá válása. Ha csak azt nézzük, hogy 10-15 éve még szinte teljesen elképzelhetetlen volt, hogy egy homoszexuálisokról szóló regény befutott sikerkönyv legyen, ma meg tucatjával íródnak az ilyen témájú könyvek. Azt meg kell hagyni, hogy az incest még mindig nem egy általános téma, valószínűleg soha nem is fogja az emberek nagy többsége elfogadni, de az, hogy a Forbidden ekkora sikernek örvend azt bizonyítja, hogy a társadalom már nem olyan elutasító.

A Frobidden egy olyan könyv, melynek témája a vérfertőzés. Külföldön sokan kedvelték, sokakat megríkatott. Magyarországon nemrég jelent meg. És már most hatalmas port kavart. A romantikus regények kedvelői felfigyeltek rá, de több helyen olvastam, hogy csak ódzkodva méregetik és mérlegelik. Véleményem szerint azok, akik nyitottak a témára és befogadóak, meg fogják venni ezt a könyvet. Én ugyan nem olvastam, nem is valószínű, hogy fogom, de a héten több problogger is értékeli a művet, tehát, ha még nem döntöttél afelől, hogy megvedd-e, akkor most több véleményt is olvashatsz, melyek talán segítenek majd a döntésben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s