Tabu: Amikor a nő fantasyt ír

Üdv tisztelt földim! Itt a könyvantropológus manifesztál!

Az elején szögezzük le, hogy egyáltalán nem vagyok antifeminista, és jómagam is a női nem táborát erősítem, tehát ez NEM egy pocskondiázós, leszólós és gyűlölködős poszt lesz, mielőtt a címből bárki ezt szűrné le. Csupán reális rávilágítást szeretnék adni a témáról. A bejegyzés a saját, szuverén véleményemet tükrözi, szó sincs arról, hogy úgy lenne minden, ahogy én leírom, szóval, ha esetleg van ellenvéleményed én nagyon szívesen meghallgatom és kulturált keretek között még “vitatkozhatnánk” is. Na, ezután a kis kitérő után jöjjön a poszt érdemi része.

Egyre kevesebb igazán jó nő íróval találkozom a sci-fi, a fantasy, a horror és egyéb keményebb műfajok terén. Elgondolkodtam, hogy vajon mi okból alakulhatott ez így. A válasz egyszerű: a nők érzelgősebbek. Jó, azért nem ennyire egyszerű a dolog. A nők a természetüknél fogva érzékenyebbek, gondoskodóbbak, érzelmesebbek és ez a könyveiken is meglátszik. Egy sci-fiben, vagy fantasyben azért nem lehet kihagyni, hogy legalább egy karakter meg ne haljon, nem lehet kihagyni a kicsit mocskosabb beszédet és még lehetne sorolni. Sok hölgy író nem tud az ilyennel azonosulni, és ezért van (szerintem) kevés olyan írónő, aki kemény műfajban írna. Tiszteletem a kivételnek.

Most, hogy tisztáztuk, miért vannak kevesen ezek a hölgyek, beszéljünk kicsit arról, hogy azon kevesek mégis milyen minőségben írnak.
Mint minden, ez is eléggé megoszlik. Vannak jók, és vannak… hát… kevésbé jók. Léteznek olyan regények, amik tényleg elég durván és ridegen közlik azt, amit közölniük kell, de akadnak olyanok is, amik kicsit elhajlanak az eredeti témától és egy egészen más irányt vesznek fel. Ez azért lehetséges, mert az adott írónő, nem feltétlenül mer, vagy tud olyan agresszív dolgokat közölni, ezért tudat alatt ugyan, de jobban fókuszál egy másik szálra. Ezért olyan gyakori, hogy sokan romanikus-fantasykat írnak. Így nem muszáj csak a morózusabb jelenetekre koncentrálni, kicsit lehet vinni valami rózsaszínt az egészbe. És ez az oka annak, hogy sok fiatal olvasó azt állítja, hogy ő imádja a fantasyt, pedig valójában még nem is olvasott. (Jó, tudom, ezekben a romantikus fantasykban is sok értékelhető elem van, de azért sok esetben a romantikus és a rózsaszín köd elnyomja a fantasztikumot)

Mutatok pár példát:

Sarah J. Maas: Üvegtrón – Van benne fantáziaelem, egy másik világban játszódik, de ezen kívül semmi különleges. Ugyan a romantika nem nyomja el teljesen a fő szálat, de érezhetően jelentős szerepe van.

Cassandra Clare: Végzet ereklyéi sorozat – Még ez is fantasynak van beállítva, pedig ez már a mi világunkban játszódik és annyi extra van benne, hogy elég sok démon és boszorkány és hasonlók szereplenek benne. Itt azért már elég drasztikusan elveszi a szerelem a fantasztikumtól a figyelmet, sokkalta több nyálas és érzelgősebb jelenet. Nagyon “lazán”, sőt, egyenesen egyszerűen írja le a harcokat, melyeknek sokkal véresebbnek és brutálisabbnak kellett volna lenniük.

Ann Aguirre: Menedék – Egy kemény disztópia, zombik mindenhol és láss csodát, a szerelem még itt is felüti a fejét. Természetesen az első kötetben elég minimális, de a másodikban már jóvalta több kerül bele, ennek ellenére azért ennél a regénynél már sokkal több a harci jelenet.

Még sorolhatnám a végtelenségig a temérdek YA regényt, ahol a fantasy/sci-fi/akármi mellett elég jelentős szereppel bír az érzelgősség is. És ezekkel a művekkel az az alapvető problémám, hogy ott van bennük a lehetőség, hogy többek legyenek, mint egy kis ifjúsági regény. Ezzel ne a YA műveket akarom leírni, de tény és való, hogy vannak azoknál komolyabb regények is.

Sok női író van, akinek szeretem a műveit, de én úgy vélem, ha sci-firől, fantasyról, disztópiáról, stb.-ről van szó, akkor a legtöbb jó könyvet a férfiaknak köszönhetjük. De mivel én is nőből lennék, szeretnék pár olyan írónőt bemutatni, akik vannak olyan kemények, mint a pasik, sőt, még “tökösebbek” is.

Gaura Ágnes
J. Goldenlane
Vivien Holloway
Agatha ChristiRichelle Mead

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon,iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s