Animenéző: Nauszika | társadalomkritika, borzalmas jövőkép és mindez gyerekeknek

Hellow! Ismét átvedlettem animeantropológussá, és ezúttal a Nauszikát vagdosom fel!

 Voltak idők, amikor még pár animét és animefilmet leszinkronizáltak. És nagy sikerük is volt. Ez az animefilm is ebből a korszakból való. Az 1900-as években készült el a Nauszika – A szél harcosa című mű, mely nagyon jól megmutatja az animék természetét. Egy grafikus “mese”, amire mindenki azt hinné, hogy gyerekeknek készült, de a látszat néha csal. Sokkal több rejlik ebben a történetben, mint azt az ember első látásra gondolná. Meg merem kockáztatni, hogy sok felnőtt számára is szórakoztató lehet.

A műfaja egyértelműen sci-fi, de komoly társadalmi problémákat is boncolgat. Egy elég drasztikus jövőképet mutat be, mely nem teljesen egészében fikció. A történet szerint a Föld elpusztul. Mérgező dzsungel nő, ez a Pusztítás tengere. Mindent bekebelez. De ez persze csak a látszat. Az emberek életét nem csak a mérgező erdőség, de a benne lakó óriási gyilkos rovarok is megnehezítik. Ráadásul még egy ősi harcos “szíve” is felbukkan a színen, ami csak tovább fokozza a konfliktusokat a különböző nemzetek között.

Nauszika, a főhősünk, a Szél völgyében nőtt fel. Ő a király egyetlen leánya. Szót ért a rovarokkal és érdekli az őt körülvevő világ. Ő az egyetlen, aki úgy gondolja, a Pusztítás tengere nem feltétlenül hozza el a véget az emberiség számára. Kommunikál a rovarokkal és keresi a gyógyírt az emberek és a világ számára.

Az alapkonfliktus az ősi harcos felbukkanása adja. Egy Pedzsite nevű városban bukkannak rá erre a lényre, de az itt lakók nem sokáig tudhatják maguknak ezt a hatalmas erőt, mert egy harcos királyság, Tolmekia elveszi tőlük. Csakhogy a repülőn, amin a harcost szállították, lezuhant a Szél völgyében. Innentől kezdve az itt élő békés népek is belekeverednek a csatározásokba. Ezt a fegyvert a tolmekok be akarják vetni a Pusztítás tengere és a rovarok ellen. De Neuszika ezt nem hagyja…

nauszika_krit.jpeg

Ahhoz képest, hogy nem egy mai történet, csodálatos grafikája van. Van olyan részletgazdag, mint a mai mesék, de ellenben van stílusa és olyan kellemes hangulatot áraszt. Nagy szépen kidolgozott, különlegesen illusztrált és profin, nem slenderán módon elkészített munka. Döbbenet, hogy már akkor mennyire igényes grafikákat adtak ki a kezük közül. Még a mai mércékkel is üti a szintet. Le a kalappal.

Nagyon szeretem ezt a történetet. Van benne sok-sok potenciál, és minden ki van használva, nincsenek kiaknázatlan lehetőségek. Van benne tartalom, nem feltétlenül gyerekmese, egy felnőtt ember talán még jobban is tudja élvezni. Olyan jövőt mutat be az anime, amit nem akar elképzelni az ember, mert félő, hogy van esély egy ilyen végre. Persze kicsit elrugaszkodott, akárcsak a legtöbb sci-fi, de van benne valami megrendítően valóságos.

A karakterei igazán emberiek. Ott van Nauszika, aki semmi mást nem akar, csak békét és egyensúlyt. De vannak önző és becsvágyó emberek is, viszont ott vannak a “humorzsákok” is, akik az anime fő humorforrásai. Mert minő meglepő, ez is szerepet kapott a sötét és lélekfacsaró hangulat mellett.

Az anime vége egyszerűen attraktív, gyönyörű, impozáns és káprázatos. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog rendíteni és el fog gondolkodtatni ez a remekmű. Olyan szinten sokkolóan ért véget, hogy közel álltam ahhoz, hogy elmorzsoljak egy-két könnyet.

nauszika_krit_2.jpg

Ha egy jó sci-fire vágysz, és nem ítéled el a rajzolt, meseszerű filmeket, gondolkozni is akarsz, de esetleg fiatalabb testvérrel/gyerekkel/unokatestvérrel szeretnél közös programot, akkor mindenképp érdemes lesz megnézned a Nauszika- A szél hírnöke című animét.

Tele van érzelemmel, szívet facsaró jelenetekkel és sorok közti tartalommal. Mesés és dekoratív kivitelezés, érdekes sztori, specifikus karakterek és mélyreható momentumokkal.

“kék ruhában arany mezőn jár”

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s