Janne Teller: Minden | semmi és minden, minden, vagy semmi

Hellow! Itt a könyvantropológus!

Janne Teller Semmijének párja, a Minden, talán még fantasztikusabb volt, mint az írónő első regénye. A Semmi befejezése után szinte azonnal a kezembe vettem ezt a novelláskötetet, és nem bántam meg. Ami a sorok között el van rejtve, az lenyűgöző és szívszaggató. Az írásstílus még mindig zseniális és egyedi. Ennek a kötetnek nincs párja.

covers_339523.jpg

Fülszöveg:

Miért vannak előítéleteink? Miért közösítünk ki bárkit, vagy éppen miért emelünk zsarnokká? Miért hatalmaskodunk a kiszolgáltatottak felett? Miért vagyunk erőszakosak? Miért élünk vissza a bizalommal?

Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló népszerű és sikeres könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk (a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először betiltották még a toleranciáról híres Dániában is!). A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek, s életünk folyamán egész biztosan találkoztunk velük. Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték, egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást? Janne Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, miközben szembesít tetteink legszörnyűbb következményeivel is.

Szerző: Janne Teller
Cím: Minden
Kiadó: Scolar kiadó
Kiadási év: 2015
Oldalszám: 184 oldal

Értékelés: 5/5* – Jobban tetszett, mint a Semmi, sokkal mélyrehatóbb volt. A történetek olyan témákat boncolgatnak, amiket nem igazán szoktak könyvben megírni, de Janne Teller bevállalta. I-M-Á-D-O-M!!!! Hivatalosan is Janne Teller függő lettem.

Szereplők: 5/? – Még mindig nem fektet hangsúlyt a karakterekre, bár ennél  novelláskötetnél azért már több személyiséget kaptak a szereplők. De sajnos még itt sem olyan mélyek és rétegeltek, inkább csak egy-egy tulajdonságuk van kiemelve és egy kicsit felnagyítva. Ezért nem is pontoznám a karaktereket, mert, mint már a Semmi kritikában is említettem, nem őrajtuk, hanem a cselekményen van a hangsúly.

Borító: 5/5* – Mesés, zseniális, gyönyörű és még sorolhatnám a pozitív jelzőket. Egyszerűen oda vagyok ezért a borítóért, de természetesen itt is a színes alatt megbúvó minimalista borító rabolta el a szívemet.

Miért? 1. novella

Nagyon-nagyon tetszik, hogy az egész novella csak párbeszédből áll. Itt aztán tényleg nincsenek karakterek, még a neveket sem tudjuk, egyik fél gondolataiba sem látunk bele. Az olvasó hamar rájön, hogy egy fiatalt kérdeznek ki a rendőrök, mert az megvert valakit. De ez az egész csak “lóg a levegőben”, kimondatlanul lebeg a történet felett. Maguk a dialógusok nagyon jók. Pörgősek, de nem siklik át az ember a részletek felett sem. Az elején talán értelmetlennek tűnhet az egész, de hamar ki lehet következtetni a dolgokat.
Sajnos nem tudok erről a novelláról többet mondani, mert nagyon rövid, alig pár oldal.

Ahogy úgy ringatják csípejüket, szemüket a földre szegezve 2. novella

Érdekes, talán az egyik legérdekesebb novella ebben a kötetben. A történet szerint egy hölgy, vagy férfi (nem derül ki) ír egy újságnak, hogy meg kell oldani a “problémát”, ami nem más, mint a töltés túloldalán élők, akik ringó csípővel, lehajtott fejjel sétálnak. Fantasztikus! Városon belüli rasszizmus. Zseniális ötlet! Persze elég könnyű rájönni, hogy ez csak egy hasonlat a “valódi” rasszizmusra.
A sztorit a hölgy, vagy férfi szemszögéből olvashatjuk, aki persze mindenáron meg akarja védeni az álláspontját, de amint kikerül a cikk jönnek az ellenvélemények a töltés túloldalán élőktől, de még azoktól is akik a hölggyel, vagy úrral egy “területen” élik mindennapjaikat.
A legjobban nekem a novella vége tetszett, ahol a “mesélő” említést tesz arra, hogy a nyugatiak elítélik őket, az észak európaiakat, vagyis a nyelvüket, és ez természetesen nem tetszik neki. Mert ugyan ő “meg akarja tisztítani a városát a ringó csípőjűektől”, de az ellen ágál, hogy a nyugatiak “megtisztítsák az ő nyelvüket”.

A török szőnyeg 3. novella

Talán ez volt az egyetlen novella, amit nem sikerült különösebben megkedvelnem. Furcsa volt. Az novella háromnegyedi igazából csak a bevezetés, az, hogy az apuka alkudozik a szőnyegért, amíg a kislánya az árus fiaival beszél csupán előjáték. A történet lényege az utolsó pár oldalon van. Ahol előítéleteket táplálnak a török fiúk iránt, mert a kislánynak elkezdett vérezni a homloka, csakhogy a fiúk semmit nem tettek, a kislány csak elesett. De a turisták egyből rájuk förmedtek, hogy, hogy merészelték bántani.
Nekem kicsit ez már erőltetett volt. Nem azt mondom, hogy rossz, de már sok.

Sárga fény 4. novella

Modern kori rabszolgaság. Ez a novella témája. Kiváló alapanyag, és a történet is kiválóra sikeredet. Taps-taps Janne Teller.
A főszereplőnk egy tinédzser fiú, akinek az anyja kórházba kerül, az apja pedig egyre később jár haza, így neki kell gondoskodni a két kistestvéréről. Aztán egy nap felfedez egy házat, ahonnan japán lányok bámulnak ki az ablakból. A barátaival megfigyelés alatt tartják a házat addig a bizonyos napig…
Nem fogok spoilerezni, mert ugyan a gyorsabb elméjűek hamar rá fognak jönni, hogy mi nem kóser, nem szeretném senkinek sem ellőni a poént.
Ez a novella is a kedvenceim közé tartozik. Janne Teller megint egy olyan témát választott, amit nem sok író merne megkockáztatni, de ő merte vállalni a kockázatot és sikerrel járt. Egy érdekes, pörgős, szívszorító novellát írt a modern kori rabszolgaságról.

Míg a halál el nem választ 5. novella

Mire képes egy dühös ember? Meddig tudunk elmenni azért, hogy a szeretteinknek biztosítsuk az életfeltételeket? Hová vezet a gyűlölet? Képesek vagyunk bűnbánás nélkül ölni? Ezeket a kérdéseket boncolgatja Janne Teller 5. novellája. Természetesen ez is kedvencemmé vált, mert talán ennek van a legkülönösebb, legérdekesebb témaválasztása.
A történet szerint egy tinédzser lány megölt egy bolttulajdonost és még két másik embert, “csupán” azért, hogy testvérének ételt szerezzen. Ő nem így akarta. Senkit nem akart megölni, csak besétált valaki az üzletbe, aki felrobbantotta a lány szívében meglapuló haragot. És, akkor gyilkolt. Ezért pedig halálbüntetés jár.
Az egész novellát a lány szemszögéből olvashatjuk, már a halálbüntetés előtt. A lány össze van zavarodva, semmit nem ért, és senki nem tud választ adni a kérdéseire. Nem érti mi a különbség aközött amit ő tett, és amit az állam tesz. Hisz ő is csak egy rossz embert ölt meg.
Annyira gyönyörű és szomorú, én szinte belehaltam a bánatba, amit az olvasás után éreztem.

Madarak, fák, virágok 6. novella

Ebbe a kis történetben az elítélést boncolgatja az írónő. Ez sem tetszett annyira. Nekem már ez is túlzottan erőltetett volt. A stílus itt is remek, és a témaválasztás is jó, csak engem annyira nem mozgat meg, de akit érdekel, annak ez egy gyöngyszem.

Nyalóka 7. novella

A legnagyobb kedvenc! Már az elején kiderül, hogy a főszereplő egy pszichológiai problémával rendelkező kisfiú, akinek az egyetlen barátja egy fa, amit folyton figyel, mert úgy hiszi, ha megfeledkezik róla, akkor eltűnik. Aztán megjelenik az életében a kislány, aki játszani kezd vele, a kisfiú pedig boldog. Aztán a kislány azt mondja, hogy szeretne nyalókát enni. A kisfiú el is vezeti őt egy bolthoz, de nincs pénzük…
Borzalmasan szomorú és szívszaggató történet a lehető legjobb témaválasztással. Egyszerűen imádtam és teljesen oda voltam érte. Már csak emiatt a novella, miatt megéri megvenni a kötetet, az meg, hogy a többi is fantasztikus, csak hab a tortán.

Minden 8. novella

Azt hiszem erről nem is mondanék semmit, meghagyom meglepetésnek.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s