Fantasy borítók evolúciója | “három generáció”

Üdvözlet Néktek halandók! Itt a könyvantropológus beszél!

A fantasy, mint könyves műfaj, nem túl régóta létezik. Az egyik legnagyobb úttörő regénynek talán J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk ura című regényét tartják. Ez hozta meg az áttörést az irodalomban, és ennek hatására kezdtek el az írók fantasykat írni. Ez az irodalom létezésének idejéhez viszonyítva elég rövid idő, mégis elég drasztikus változások mentek végbe a borítók terén.

I. generáció: “epic” jelenetek

Nekem ezek a borítók a személyes kedvenceim. Legtöbbször festmények alapján készültek. Gyakran az adott történetből egy kiragadott, nagy jelentőséggel bíró jelenet van rajta ábrázolva, de előfordul, hogy a történet főszereplőjét festik meg.
Azért szeretem ezt a “generációt”, mert ezeknek a borítóknak még megvolt a maga bája, egyedisége és különlegessége. Nem egy kaptafára készültek (kivéve, ha sorozatról volt szó), nem találni két egyformát. Általában nagyon aprólékosan vannak kidolgozva, amit ábrázol az nagyon epikus és drámai. Tényleg figyelemfelkeltő, csak úgy vonzza a tekinteteket. Ezek a borítók egyébiránt nagyon hangulatosak is tudnak lenni. Hűen tükrözik a könyv stílusát.

II. generáció: teljesen elektronikus

Jól érzékelhető a változás. Míg az I. generációnál még volt egy kézzel festett alap, addig itt már csak számítógépes animálással oldják meg a dolgokat. Tartalmilag nem sok változás történt, csak a kivitelezés módosult kicsit. Nem telt el sok idő. Még csak a kétezres évek elején járunk, mégis érzékelhetőek drasztikusabb változások is. Már kevésbé részletezőek ezek a borítók, nem olyan részletesek, mint elődjeik. Kevesebb szereplő, több “üres tér” jellemzi ezeket.
Mindezek ellenére ezeket sem nevezném rondának, de azért én még mindig az I. generációra szavazok.

III. generáció: fő a hangulat

Úgy vettem észre, hogy míg kezdetben epikus harcokat, vagy épp karaktereket ábrázoltak, a későbbiekben inkább hangulatot és pillanatot akartak megragadni. A maguk módján ezek is különlegesek és szépek, de ha ránéz az ember, már nem feltétlenül egy fantasy regény ugrik be róla. Ennél a generációnál már megvannak a jól bevált sablonok, ki van tapasztalva, hogy mivel lehet “beetetni” a népet. Tény és való, van egy pár kivételesen szép, de a nagyja már tucat. ( nekem egyébként a Delta Vision regényeinek a borítói tetszenek nagyon, mert ötvözi az I. generáció egyediségét és a III. generáció technikai fölényét, valami mesések)

fantasyborev00.PNG

Jövőkép az elkövetkezendő 10 évre:

A borítók egyre minimalistábbak lesznek, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a nem is olyan távoli jövőben a fantasy borítók is minimalisták lesznek és csak egy fekete-fehér tipográfiából fognak állni.
Mutatok egy példát az elképzelésemre (saját szerkesztmény :D)

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s