Tabu: Mire ez a sok álnév a magyar íróknál?

Hellow! Itt a könyvantropológus osztja a népet.

Emlékeztek még a Tabu bejegyzéssorozatomra? Nem felejtettem ám el, csak nem volt ihlet. Ám nem is olyan rég jött 2 negatív komment az egyik Tabu bejegyzéshez, aminek hatására fejbe vágott az isteni szikra, szóval köszönöm annak a két embernek! ó, de nehogy azt higgyétek, hogy a gyűlölködőkről lesz szó, dehogy! Mint a cím is mutatja a magyar írók külföldi álneveivel fogok foglalkozni.

Bizonyára mindenki látott már olyat, hogy egy magyar regényíró álnéven ír pl.: Holló-Vaskó Péter – A. M. Aranth, Nemes István – John Caldwell
Miért van ez? Íme az elméletem!

Ha valami külföldi, könnyebben elkel. Nincs mit kertelni, a magyar szerzők könyveiből koránt sem kel el annyi (itthon), mint mondjuk az amerikai szerzők köteteiből. És hiába van megannyi tehetséges író/költő lehet, hogy nem is tudunk róla, hogy ő magyar, mert automatikusan elkönyveljük külföldinek az álnév miatt. Jó, ez azért elég ritka, de történik ilyen 🙂 Ami engem illet az zavar igazán, hogy MAGYAROK VAGYUNK EMBEREK, nehogy már még azokat a szép neveket is leváltsuk. Annyi minden bejön külföldről, az autók, az ételek, stb. a neveknek miért kell?
És nem csak az álnevekről van szó, had beszéljek kicsit arról is, milyen zavaró is, mikor egy magyar regény főhőse ilyen neveket kap, hogy Stella, Bella és a többi. Amikor megannyi gyönyörű magyar név van pl: Kata, Sára, Ödön, stb.

És, akkor ugye részben erről is az olvasó tehet. A kiadó és az író is úgy látja, hogy a külföldi írótól származó könyvek nagyobb keletűek, ezért megszületik az álnév és a főhős, természetesen külföldi neve. Annyira érdekes, a külföldi sokkal könnyebben elkel, mint a magyar, talán azért, mert a Tv és az internet azt mondja, hogy a belföldi cucc sose olyan jó, mint az “importált” cikkek.

A másik feltevésem az, hogy nem akar saját néven írni. Vagy azért, mert olyan neve van, ami nagyon gyakori pl: Kovács Attila, vagy egyszerűen inkognitóban akar maradni. De jön a választás… mi is legyen az álnév… és már vissza is kanyarodtunk az első ponthoz…

Ti, hogy gondoljátok? Hadilábon álltok az álnevekkel, vagy nem zavar titeket különösebben? Ha már itt tartunk, ti milyen álnevet választanátok magatoknak, ha írásra adnátok a fejeteket?

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s