Janne Teller: Semmi | minden és semmi, semmi, vagy minden

Üdv földiek! Itt a könyvantropológus, a boncasztalon pedig a Semmi!

Legutóbbi olvasmányom Janne Teller Semmi című regénye volt. Már sok jót hallottam erről a regényről, így mikor akció volt a Librinél rögtön lecsaptam erre, és az írónő másik regényére a Mindenre.

Van e értelme az életnek? És, ha van, meg lehet azt találni? Meddig képesek elmenni a fiatalok, hogy bebizonyítsák, érdemes élni? Janne Teller lenyűgöző ifjúsági regénye ezekre a kérdésekre keresi a választ.
Az életnek nincs értelme, de ez nem párhuzamos azzal, hogy nem érdemes élni. Vannak dolgok, amiket érdemes megtenni, amikért érdemes élni. Lehet, hogy maga az élet értelmetlen, de vannak dolgok, amik értelmet adhatnak egy életnek.

semmi.jpg

Fülszöveg:
„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.”
Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az iskolát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki – és maguknak – az ellenkezőjét. Egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. Ám először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze – ezért a gyerekek azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnak az imaszőnyegét… Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme.
Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség, no meg felbukkan a média. Csak Pierre marad flegma, akinek ezért súlyos árat kell fizetnie…

Szerző: Janne Teller
Cím: Semmi
Eredeti cím: Intet
Kiadó: Scolar kiadó
Kiadási év: 2013
Eredeti kiadási év:
2000
Oldalszám:
182 oldal

Értékelés: 5/5* – Nagyon tetszett. Ez egy zseniálisan megírt ifjúsági regény. Végre nem a szokásos bugyuta kis szerelme YA-ot kapja az olvasó. Érdekes a témaválasztás, de nem szokatlan. Tetszik, hogy maga az írónő nem választ “oldalt”, és nem is jelenti ki konkrétan, hogy az életnek van értelme, vagy éppen nincs. Hagyja, hogy az olvasó döntsön arról, melyik tábort támogatja.

Szereplők: 5/? – Nem ismerjük meg őket túlzottan, és nem is rajtuk van a hangsúly. Ez nem egy karakterközpontú könyv, így nem is tudok sok mindent elmondani a szereplőkről.

Borító: 5/5* – Mese szép! A zöld borító is szép, de ha azt levesszük… olyan gyönyörű! Minimalista, nagyon egyszerű, de káprázatos a tipográfia. Az az egyszerű fekete-fehér dizájn tökéletesen tükrözi a könyvet. Nagyon el lett találva.

Janne Teller kiváló stílusban, kiváló témáról ír. Annak ellenére, hogy egy lélektani regényről beszélünk, van történet. Fiatalok cselekedetein keresztül szemlélteti, hogy mire nem képes az ember. Hogy meddig el nem tud menni azért, hogy bebizonyítsa az igazát. És, hogy mennyire kétségbeesetten próbálunk valami értelmet adni az életünknek.

A regényt egy fiatal lány, Agnes szemszögéből nézhetjük végig. Mondhatnám, hogy Agnes a főszereplő, de nem így van. Az ő szemén keresztül látjuk a történéseket, olvassuk a gondolatait, de nem mélyedünk bele az ő személyiségébe, múltjába. Ebbe a könyvben az osztály a fő “karakter”.
Az osztálytársakat, mint személyeket nem ismerjük meg. Tudjuk a nevüket, és tudjuk a legjellemzőbb tulajdonságaikat, de nem ismerjük meg őket jobban. Ez azért lehetséges, mert itt a személyek nem számítanak. Nem számít kiket állítunk a középpontba, így is, úgy is ugyan az lesz a végkifejlet. Talán ezért nem is bontotta tovább a szereplőket az írónő, csupán a felszínt kapargatta.
Ennek ellenére van egy központi karakter, Pierre Anthon, akinek a többiek “bizonyítani” akarnak. Ő indítja el az egész lavinát, azzal, hogy kijelenti, az élet értelmetlen, ezért semmit nem érdemes csinálni. A többiek ezért létrehozzák a Fontos Dolgok Halmát. Olyan dolgokat gyűjtenek, amik fontosak az életükben, amik nélkül elvesztenék önmagukat.

E regény szereplői ostobák. Nem képesek elfogadni, hogy nincs értelem abban, hogy megszületünk, vagyunk kicsit, majd meghalunk. Ez logikátlan. De maga a személy adhat értelmet gyarló életének. Egy gyerek, egy munka, bármi, ami fontos az adott embernek, lehet az élet értelme. Ezért gondolom úgy, hogy, ha az ember nem ad értelmet a létezésének, akkor igen, önmagában valóban értelmetlen élni. Pierre Anthon életének nincs értelme, ezért gondolja úgy, hogy senki más életének sincsen. Olyan szavak vág osztálytársai fejéhez, ami elbizonytalanítja azokat. Megkérdőjelezik, hogy van e értelme a létnek.

Szerintem Janne Teller zseniálisan játszik a szavakkal. Tényleg olyan szavakat használ, amit azok is értenek, akiknek a regénye szól. Nem megy át filozófiai mélységekbe a könyv, mondhatnánk, hogy csak a felszínt kapargatja, de azért ez nem egészen így van. A sorok közé kell látni. Itt nem feltétlenül magában az írott szövegben van a lényeg. Minden olvasó máshogy értelmezi ezt a regényt, és ezért olyan különleges. Mindenkinek mást jelent. És én eddig még csak hasonlóval sem találkoztam.

A fiatalok és az idősebb olvasók körében is nagy népszerűségre tett szert ez a kötet, és nem ok nélkül. Megvan benne minden, ami egy jó könyvhöz szükségeltetik. Stílus, egyediség, felejthetetlenség, elgondolkoztatás, történet. Egyedül a karakterekre tudom azt mondani, hogy hiányzott, de, mint már említettem, okkal nem voltak emlékezetes karakterei a Semminek, Pierre Anthont leszámítva.

A Semmit ajánlom minden fiatalnak, függetlenül attól, hogy milyen témákat szeret. Látjátok, én is inkább a “keményebb” műfajokat kedvelem, és ennek ellenére bejött ez is.
Azt nem tudom garantálni, hogy mindenkinek át fog jönni az üzenet, vagy, hogy mindenkinek tetszeni fog, de egy olvasást mindenképp megér.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s