John Caldwell: Drén fivérek | A káosz fényei

Üdvözletemet küldöm minden kedves halandó lénynek e Földön! (Magyarul: Sziasztok!)

Nemrég elolvastam John Caldwell-től A káosz fényei című regényt, mely három, egymástól teljesen független regényt tartalmaz. Ma az egyik regényről, név szerint (mint azt a címben is látjátok) a Drén fivérekről hozok ma nektek egy kritikát. Kezdjünk is neki a boncolásnak kedves laboránsok!

covers_373487.jpg

Fülszöveg:
Zmed, Hmuda és Lenk a Drén Királyság egyik leggazdagabb nemesi családjának sarjai. Apjuk halála után mégsem juthatnak hozzá jogos örökségükhöz, sőt, lopva kell elmenekülniük a hazájukból. Messze délre vándorolnak, beállnak zsoldosnak a kathír Khigraj Kán szolgálatába, s tagjai lesznek annak a seregnek, mely heteken át ostromolja sikertelenül Misthrell Várát. Devra Mistrell, a hírhedt Boszorkánykirálynő minden próbálkozást kudarcba fullaszt a mágiájával. A végső támadás előtt a Kán ezer aranyat ígér a Boszorkánykirálynő fejéért, s ez olyan összeg, amiért még egy nemesi sarj is hajlandó kockára tenni az életét. A drén fivérek egy kathír varázsló segítségével vakmerő akcióra vállalkoznak, és behatolnak a várba. Azonban a találkozás a Boszorkánykirálynővel egész életüket megváltoztatja…

Szerző: John Caldwell, alias Nemes István
Cím: Drén fivérek
Kiadó: Cherubion/Delta Vision
Kiadás éve: 1996, 2015
Oldalszám: 202

 

Értékelés: 5/4.5 – Nem túl hosszú regény, ezért végig pörögnek benne az események, és az íróra jellemzően a megrázó fordulatok sem maradhattak ki. A három fivér nagyon szerethető, és annak ellenére, hogy testvérek NEM egymás másolatai. A stílus is igazán jól beleillik a Worlukos könyvek közé, a jól megszokott humort ezúttal sem hagyta ki a szerző.

Szereplők: 5/4 – Mivel ez egy rövid terjedelmű regény, jobbára csak a három fivért ismerjük meg, de ez nem is igazán probléma. A fivérek mellett még kicsit nagyobb hangsúlyt és jobb kidolgozást kap Devra Mishtrell, a Boszorkánykirálynő. A mellékszereplők inkább csak egy-egy jelent erejéig vannak a színen, ezért nem is tudunk meg róluk sokat.

Történet: 5/5 – Tetszik a háborús környezet, hogy kicsit többet megtudunk a kathírokról és a drénekről. Nagyon jól kiegészíti a Káoszos ismereteket. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet ez az első Káosz regény, amit olvasol, de én inkább azt mondanám, hogy A káosz szavával kezdj, mert a regényhez némi (igen kevés) előismeret azért szükséges, hogy minden teljesen világos és érthető legyen.

Mivel nagyon-nagyon rövid a regény, inkább kisregény, nem is lehet róla sok mindent elmondani. Azért én próbálkozom. 🙂

A három fivér közül nekem Lenk volt az, aki legközelebb áll hozzám, természetesen Hmuda és Zmed is igazán szerethető és érdekes karakterek voltak. Nagyon tetszett, ahogy Caldwell felvázolta a testvérek közti viszonyt. Mint minden emberi kapcsolat, az övék sem felhőtlen, elég gyakran törnek ki köztük viták, szinte semmiben sem értenek egyet. Örültem neki, hogy a mellékszereplők sem papírmasék, sajnos a rövid terjedelem miatt nem lehetett őket kidolgozni, de ennek ellenére azokat a jeleneteket is kedveltem, ahol ők is feltűntek.
A fivérek között Lenk az ész, Humda és Zmed pedig inkább az erőt képviselik, azért ők sem ostobák, de korántsem vág olyan jól és gyorsan az eszük, mint az öccsüknek. Mint már említettem nem kevés vitájuk van a könyv alatt, de mindennek ellenére szeretik egymást, összetartanak és a végsőkig kitartanak egymás mellett. Ez eredményezi aszt, hogy a kermonjuk (jel, ami minden drén testvéren ott van, de csak azoknál aktiválódik és fejti ki hatását, akik igazán összetartanak és nem gyűlölködnek, nem kísérelik meg meggyilkolni a másikat, a kermon sebezhetetlenséget biztosít nekik, de ennek is vannak határai pl: leesik egy szikláról, akkor ugyan úgy szörnyet hal, mint egy átlagos, kermonnélküli ember) Tehát ez a különleges bennük, hogy szinte semmivel nem tudnak ártani nekik.

A történet egy háborús helyszínen játszódik. A kathírok ostromolják Mishtrell várát, tervük végezni a Boszorkánykirálynővel és hódítani. A drének zsoldosként vannak jelen a kathír táborban, ahol a kán tudomást szerez sebezhetetlenségükről, így fontos feladatot bíz rájuk. Meg kell ölniük Devra Mistrellt és elhozni annak fejét. A drének, félve a kán haragjától elvállalják a feladatot és egy kathír varázsló oldalán elindulnak, hogy végrehajtsák a feladatot.
A várban sok minden történik, amiket nem szándékozok részletezni, szóval ugorjunk. Miután kijutnak a várból (egy bájos hölgyemény kíséretében) és az állítólagos Devra Mistrell három fejét viszik a kánhoz kitör a KÁOSZ! A fejek valójában NEM a Boszorkánykirálynőhöz tartoznak, de a királynő egy varázslat segítségével villámokat kezd lövellni a fejekből, mire a fivérekre ráfogják, hogy árulók, azok pedig menekülni kényszerülnek.
Ezek után egy teljesen más mederben kezd folyni a történet, hirtelen fordul egyet a kocka. Mivel senki szórakozását nem tervezem elrontani, a sztorit eddig mesélte.

A regény nagyon szórakoztató, nem épp egy sablonsztori, bár azt meg kell hagyni, hogy a történet nincs túlbonyolítva, elég egyszerű. A Káosz regényekhez híven itt is a humor az uralkodó faj, jókat lehet röhögni, de van pár kissé erőltetett poénnak szánt rész is. A stílus szintén Káoszhoz méltó, Caldwell nem adott alább az elvárásokból, ez a regény van olyan jó, mint a többi. A karakterek izgalmasak, szerethetőek, egyediek, esendőek, emberiek, és ami a legjobb bennük, folyamatában döntögetik a tabukat. Caldwell nem csak a jó tulajdonságokat emeli ki, érzékelhető, hogy a szereplőknek nem egy rossz, sőt, megvetendő tulajdonságuk is van. És én pont ezt szerettem bennük olyan nagyon, nem éreztem azt, hogy ezek tökéletes és hibátlan szereplők, ugyan úgy esendőek, akár a valóságos, húsvér emberek.
A hangulat is olyan, akár az első Káosz regényé. Nem is értem miért nem kezdtem bele előbb, hisz annyira élveztem ebben a különleges és utánozhatatlan fantasyvilágban barangolni, hogy az szavakkal leírhatatlan. Jó volt átélni a történetet, nagyon éveztem.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s