Tabu: Bloggerek, akik a recenzióra mennek

Egy új rovat veszi kezdetét a mai nappal, a Tabu.
A Tabu szó jelentése: olyan téma amiről nem ajánlatos beszélni, Pl: melegek, drogosok, stb. Én ilyen témákról fogok nektek írni csak a könyves világból. Csapjunk is a lecsóba!

Az első Tabu-ban azokról a könyves bloggerekről írok nektek, akik csak a recenziós könyvpéldányok vagy a hírnév miatt kezdtek bele ebbe a “szakmába”. Konkrét példákat nem áll szándékomban írni. Senkit nem akarok megsérteni, akinek meg nem inge…

Bizonyára ti is találkoztatok már olyannal, hogy egy blog nagyon “híres”, sokan ismerik, de tartalma nincs, és ennek ellenére is rengeteg recenziót kap, az írók is támogatják. Mi ennek a jelenségnek az oka? Az adott blogon megszámlálhatatlan nyereményjáték indul. A feltételek általában ugyan azok, lájkold ezt, iratkozz fel erre. Az emberek lájkolják, feliratkoznak, csakhogy nyerhessenek. Miután az adott blogger már elég sok kedveléssel rendelkezik ír a kiadóknak, akik naivan azt hiszik, hogy ez egy jó blogger, sok kedvelése van, biztos sokan olvassák. Pedig ez nem így van, az emberek jelentkeznek a játékra majd el is felejtik a blogot a következő játékig, az értékeléseket csak 1-2 ember olvassa el. És akkor itt kezdődnek a gondok, a kiadó elküldi a könyvet, de utána nem kapja meg a várt eredményt. Nem veszik meg többen a könyvet.
Ezeket a bloggereket tényleg csak a recenzió érdekli, nem törődnek az értékeléseik minőségével, az olvasóik sem érdeklik őket, a nyereményjátékokat továbbra is megrendezik, hogy fenntartsák a látszatot és még több követőt szerezzenek. Az ilyen bloggerek értéktelenek, mégis megkapják a figyelmet, a recenziókat, pedig ott a sok tehetséges blogger akit észre sem vesznek, akiket érdemes lenne olvasni.

Akik a hírnévre hajtanak ugyanezen szisztematika szerint dolgoznak. Mindkettőnél gyakori, hogy csalnak és hazudnak a nyereményekkel, valójában nincs is nekik, vagy van, de megtartják maguknak. Szóval csak óvatosan velük.

És nekem mi a véleményem róluk?
Undorító az ilyen, nem dolgozik meg azért, hogy a kiadók/emberek felfigyeljenek rá. Magát is becsapja. Nem értem az ilyet, ha jól ír, akkor előbb utóbb felfedezik, ha nem, azt is előbb utóbb felfedezik és nem kap több recenziót/figyelmet. Egyszerűbben: nem kifizetődő csalni, sokkal inkább a tiéd a blog, ha kicsit beleteszel magadból, ha nem a nyereményjátékok miatt olvassák el a bejegyzéseidet. Sokkal inkább segítené mind a kiadókat, mind az olvasókat, ha nem a hírnév/recenzió érdekelné.
Ezeknek a bloggereknek az “alfaja” aki szintén a hírnévre megy, de ő ezt nem nyereményjátékkal éri el, hanem más, értékes blogokról másolja le az írásokat.

A végére még egy példával is jönnék (személyes tapasztalat): Követtem egy “híresebb” blogot és már nem igazán tetszett a tartalma ezért le is iratkoztam, meg facebookon unlájkoltam. Nos, pár perc múlva jött az értesítés, hogy XY kéri, hogy lájkold az oldalát. Na kérem, ez se normális….

Nem is ragozom tovább, sajnos vannak ilyen emberek és nem lehet velük mit kezdeni. Remélem, ha Ti kezdetek bele egy blogba, akkor azt tisztességesen fogjátok vezetni.

Én Fancsali voltam, és vagyok is, lájkoljatok facebookon, iratkozzatok fel a blogra és a többi közhely. Legyetek rosszak, vagy jók, ahogy akarjátok, de olvasni el ne felejtsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s